Udoban kutak za čitanje

Knjige ne moraju da stoje "pod konac", svaka polica, čak i najmanja, može da izgleda zanimljivo i neobično.

.

Živimo "u petoj brzini" i sve manje imamo vremena za čitanje. Ipak, mnogi ostaju verni knjigama, poseduju zavidan broj naslova i ne žele da se odreknu ovog zadovoljstva. U čast literature, napravili su "hram" u domu, deo enterijera su preuredili u kutak za čitanje i čuvanje knjiga.

On se obično nalazi blizu prozora, odakle dopire dnevna svetlost, ali neizostavne su i jake stone, zidne ili podesive podne lampe. Centralni deo zauzima udobna fotelja presvučena mekim i prirodnim materijalima, sa obaveznim nastavkom za noge, a u tu svrhu poslužiće i tabure, važno je da se postigne maksimalna udobnost. Fotelja može da bude neutralne ili jarke boje, ako je kožna, prekrijte je parčetom krzna ili stavite dekorativni jastuk.

Za čitanje je odličan i "lenjivac", kanabe pored prozora ili stilizovana klupa sa debljim dušekom. Istu ulogu može da ima i široka maska za radijator, na kojoj možete i da ležite ako je dugačka i niska. Ipak, da bi uživanje u dobroj knjizi bilo potpuno, neophodno je da nadohvat ruke bude stočić, a u blizini kućna biblioteka. Dekorateri preporučuju da na najbliži zid okačite omiljene slike i fotografije, kako bi ovaj kutak bio još topliji i inspirativniji.

NEOBIČNE POLICE

Knjige ne moraju da stoje "pod konac", svaka polica, čak i najmanja, može da izgleda zanimljivo i neobično. Literaturu možete da ređate horizontalno, vertikalno, dijagonalno, pravo, po bojama i veličini, kombinovano... Biblioteku možete da oplemenite detaljima poput vaza i činija, malih skulptura, ukrasnih kutija... Najobičniju policu za knjige možete da učinite originalnom ako uramljenu umetničku sliku zakucate za jednu od polica. Dizajneri su otišli korak dalje, pa su kreirali okrugle, viseće i police u raznim oblicima i materijalima.

Izvor: Novosti