Sve što ste do sada znali o pranju veša je pogrešno?

Veš se nije dobro isprao? Ima fleke i končiće? Sada je tome kraj. Otkrijte zbog čega vam se to događa, a sigurno neke od tih stvari učestalo radite.

.

Koristite previše deterdženta

Ako ste do vrha napunili kutiju za deterdžent na veš mašini ili posudu za tečni deterdžent i mislili da je to prava mera, živeli ste u laži. Više deterdženta ne znači i čištu odeću, samo će se stvoriti veća količina pene, te se na kraju veš neće isprati do kraja. Zato posudu ne treba napuniti više od jedne od trećine ili polovine. U posudi je obično označeno gde je polovina, ali ta oznaka tako tanka da je često ne primetimo.

Deterdžent se ne rastopi

Svaka vrsta deterdženta ne otopi se u potpunosti tokom hladnog pranja, naročito oni praškasti. Stoga potražite proizvod koji je prilagođen hladnom ili pranju na niskim temperaturama.

Ne punite dobro svoju mašina za veš

U mašinama koje se pune odozgo, prljavi veš se stavlja poslednji, jer kada na gomilu veša direktno stavite deterdžent, on se često ne rastopi i ne opere nečistoće pa je čitav posao zapravo bio uzaludan.

Ne odvajate pravilno rublje

Odeću od streča perite samo sa sličnim materijalima. To važi i za sve ostale materijale. Odeću napravljenu od jedne vrste materijala kombinujte samo sa sličnim materijalima.

Preterujete s omekšivačem

Mnogi vole miris omekšivača i mekanog rublja, pa veruju da ukoliko stave više omekšivača da će odeća lepše mirisati i biti mekša. Ne preterujte, omekšivač stvara tanak sloj na tkaninama.  Posebno stradaju peškiri jer taj sloj sprečava da pravilno upijaju vlagu. Osim toga u mašini se omekšivač može nakupljati što dovodi do pojave mrlja na pojedinim tkaninama.