Vaspitači uputili jasnu poruku roditeljima: U ovih 10 situacija nam samo otežavate posao

Nije nimalo lako ostaviti dete u vrtiću, posebno onda kada se ono zalepi za vašu ruku ili nogu. Ipak, ubrzan način života zahteva da dete ide u vrtić, a uz to, ovo je odličan način da se dete socijalizuje.

Ilustracija, foto: FamVeld / shutterstock
Ilustracija, foto: FamVeld / shutterstock
.

"Osoblje u vrtiću se brine o vašoj deci i dobro ih poznaje. Neka deca provode ovde više vremena nego kod kuće, usled raznih okolnosti", naglašava Šeron Birč, vaspitačica i vlasnica jednog vrtića. "Osoblje će uvek biti tu da pomogne i posavetuje. Zbog toga smo tu", objasnila je ona.

Vaspitači jesu tu da pomognu, ali postoje neke stvari koje im otežavaju posao i koje bi roditelji trebalo da znaju.

1. Dovodite dete u pidžami

Iako su vaspitači svesni da mnogo žurite ujutru, ovo nije dobra navika i ne utiče dobro na detetovo samopouzdanje, naglasila je Šeron. Posavetovala je, potom, da i roditelji i deca treba da pronađu dobru organizacuju.

2. Zaboravljate da donesete dodatnu odeću

Roditelji bi trebalo uvek da spakuju dodatnu odeću, baš kao što donose maramice, mleko, pelene. "U vrtiću se deca prljaju, uživaju u bojama, blatu, pesku, poliju se vodom... prljanje je gotovo izvesno", objasnia je Šeron, dodavši da roditelji ne zaborave da ponesu i cuclu, ćebence ili šta god da umiruje malo dete.

3, Odugovlačite pri rastanku

Ovo najviše smeta vaspitačima. "Strah od razdvajanja je normalan deo dečjeg razvoja. Ipak, odugovlačenje ne pomaže", objasnila je ona. Savetuje da pripremite dete da će ostati sa drugarima, da ih čekaju neke veoma zabavne aktivnosti, i uvek ih podsetite da ćete se vratiti po njih. "Budite pozitivni, nasmejani i pričajte lepo sa detetom. Predugo opraštanje neće biti od pomoći", posavetovala je Šeron.

4. Tračarite sa drugim roditeljima

Ovo neki roditelji mnogo vole, ali nemojte! Ako nešto želite da kažete ljudima u vrtiću, vrata su otvorena.

5. Iskradate se dok dete ne gleda

Ni ovo nije lepo. "Dete će se zapitati da li mu je roditelj još tu, a kada shvati da ste otišli, misliće da je ostavljeno", objasnila je ona. Odmah će se uplašiti ako primeti da se niste pozdravili sa njim.

6. Ne proveravate detetovu torbu

Vaspitači nekada primete da niste očistili detetovu torbu, pa u njoj budu prljava odeća i stvari od prethodnog dana.

7. Ne kažete vaspitačici da vam je dete bolesno

Ovo je uvek važno da kažete vasptiačima, što zbog druge dece, što zbog davanja potrebnih lekova detetu. "Razumemo da imate obaveze, ali je važno da nas obavestite o ovome. Ukoliko je dete veoma bolesno, uvek je bolje da bude kod kuće", rekla je Šeron.

8. Ne kažete nam ko će doći po dete

Ako nećete vi doći po dete, naglasite nam ko hoće. Postoji mogućnost da vaspitač, sigurnosti radi, ne pusti dete sa nekim drugim, jer to niste naglasili.

9. Potkupljujete svoje dete

Znate da će vas dete uz slatkiš ili neku drugu vrstu podmićivanja odmah poslušati. Ipak, ovo nije dobro, jer onda u vrtiću neće pojesti doručaak koji bi trebalo. Takođe, postoji mogućnost da će takvu vrstu podmićivanja želeti i od vaspitača, te neće biti poslušno.

10. Kasnite

Svima nam se nekad desi da krenemo kasnije, ali Šeron kaže da ovo nije u redu. "Ako imamo isplaniranu aktivnost, očekujemo da dete bude prisutno od samog početka. Ako kasnite kada dolazite po dete, ono će biti uplašeno, misliće da je ostavljeno, a to ne želite", rekla je Šeron.

Izvor: yumama