Da li znate? Pri pranju OVE ČETIRI VRSTE TKANINA nikako ne smete koristiti OMEKŠIVAČ za veš; Jedna će vas posebno iznenaditi!

Kada želimo da naš veš dugo i lepo miriše prilikom pranja osim praška u mašinu za veš dodajemo i omekšivač. Ipak, postoje neki materijali koje on može da upropasti.

Omekšivač za veš, foto: adriaticfoto/Shutterstock
Omekšivač za veš, foto: adriaticfoto/Shutterstock
.

Otkrivamo vam o kojim tkaninama je reč:

1. Tkanine od mikrovlakana

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana su izrazito izdržljive i imaju odlična upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete uništiti njihovu efikasnost i skratiti rok trajanja vlakana.

2. Sportska odeća

Većina sportske odeće je tehnološki prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj sa kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava da apsorbuju telesne tečnosti.

3. Odeća od nezapaljivih tkanina

Radna odela su često napravljena od posebnih materijala koji su otporni na vatru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer to negativno utiče na njihovu otpornost na visoke temperature, a može učiniti i da postanu zapaljiva, piše Zadovoljna.hr.

4. Peškiri

Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – upijanju. Kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj voska zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo.