SUPER SAVETI ISKUSNIH BAŠTOVANA: Kako sačuvati muškatle sledeće sezone?

Mnoge žene vole da im terase i bašte tokom leta budu ukrašene cvećem različitih boja. Među njima često se nalaze i muškatle, koje su veoma lepe, a ne zahtevaju preteranu negu. Ipak, kada dođu prvi jesenji dani mnoge muči pitanje: "Kako ih sačuvati do sledeće sezone". Neke vrste muškatli mogu da se sačuvaju ako se dobro pripreme i zaštite od hladnoće. Evo nekoliko saveta.

Sačuvajte muškatle od smrzavanja tokom zime, foto: encierro/Shutterstock
Sačuvajte muškatle od smrzavanja tokom zime, foto: encierro/Shutterstock
.

Ako ne želite da svake godine kupujete nove sadnice muškatli potrebno je da uradite sledeće stvari.

Muškatle unesite u zatvorenu prostoriju u jesen, dok su im listovi još zelene boje i dok cvetaju. Vreme za sklanjanje muškatli je kad spoljne temperature padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

Pre nego što ih unesete morate ih orezati. Uklonite sve listove, i zelene i one koji su već promenili boju, jer oni biljci crpe energiju i hranljive sastojke koje dobija iz zemlje. Idealno mesto za čuvanje je zatvorena prostorija u kojoj je temperatura oko 10 stepeni. To može biti garaža, ostava, podrum, samo je važno da ima bar malo svetlosti.

Pre prvog mraza muškatle orežite, tako da ostane samo stabljika dužine oko 20 centimetara. Tako pripremljenu biljku stavite na mesto gde ima svetlosti i zalivajte je jednom do dva puta mesečno.

U proleće kad krenu prvi lepi dani muškatle iznesite napolje, dobro zalijte, promenite im zemlju i čekajte da se pojave prvi listovi. Ubrzo nakon toga možete početi da ih prihranjujete, jer ćete im tako pomoći da se što pre oporave.

Već posle dve nedelje muškatle će dobiti novo lepo zeleno lišće i biljka će krenuti da se razvija. Ukoliko ni posle dve nedelje ne izbije lišće znači da se stabljika osušila i da joj nema spasa.

Domaće vrste muškatle su dosta otpornije od hibridnih, pa se često može desiti da se neke vrste poput kaliope ne izbore sa dugom zimom. Stare vrste su dosta otpornije, pa ukoliko ne želite da svake godine kupujete nove sadnice možda je bolje opredeliti se za ove sorte.