Koja vama diže pritisak? DESET roditeljskih TEMA koje razbuktavaju RAT MEĐU MAMAMA

Svakome se desilo - rekao je svoj stav na neku temu u vezi s decom i roditeljstvom i dogodila se erupcija besa. Iskustva u odgajanju dece su različita, samim tim i mišljenja. Postoje teme oko kojih se često lome koplja, ne samo među mama, već i među snajkama i svekrvama, a često i znatiželjnim komšinicama. Koja u vama bude nelagodu i bes?

Mame se raspravljaju, foto: Iakov Filimonov/Shutterstock
Mame se raspravljaju, foto: Iakov Filimonov/Shutterstock
.

Verovatno ste čuli za izreku da se za večerom ne priča o politici, ali isto važi i za teme koje se tiču roditeljstva - makar ako niste spremni za raspravu u kojoj obe strane imaju odlične argumente, a ne mogu da se usaglase oko toga koji način je ispravan.

Samouspavljivanje

Ako imate poteškoće da uspavate bebu i svake večeri se mučite po nekoliko sati, pitajte neku iskusniju mamu šta vam je činiti... ili nemojte! Ovo je jedna od tema koje najčešće posvađaju roditelje jer deo njih smatra da dete treba da nauči samo da se umiri i uspava, a sve je više onih koji ni u ludilu ne bi ostavili bebu da sama plače u sobi i zgroženi su zbog same pomisli da to učine.

Alergije

Broj nutritivnih alergija među decom sve je veći u svetu, a dok imate one roditelje koji će pažljivo čitati čak i sastav voćnog soka da bi bilo sigurni da se nije potkrala neka kap mleka koja može njihovom detetu da izazove alergijsku reakciju, tu su i mame i tate koje smatraju da dete treba namerno izlagati alergenu kako bi postalo otporno na njega.

Ovo i te kako može da razbukta raspravu među roditeljima, posebno onima koji imaju različite vrste iskustva i decu s različitim klasama alergija. Jedno je sigurno: treba slušati uvek i samo alergologa, i to onog upućen u stepen alergije vašeg deteta!

Zajedničko spavanje

Najveći broj mama i tata reći će vam da im krevetac odavno ne služi ničemu jer njihov mališan spava u njihovom krevetu. S druge strane, tu su oni koji veruju da je takav način pogrešan i da dete mora da ostane u svom krevetiću. Ako spadate u ovu prvu grupu, mogu da vas ocene kao roditelja koji je preterano vezao dete uz sebe, a ako spadate u drugu reći će vam da nemate srca. To je rasprava u kojoj jednostavno nema pobednika.

Batine

Prabaka je to radila, baka je to radila, možda je čak i mama to radila... A vi? Iako je 2021. godina i dobro je poznato da su batine loš vaspitni metod, ova tema i dalje može da podstakne žučnu raspravu.

Način ishrane

Bez obzira na to da li ste svom mališanu za izlazak u park spremili čips od cvekle ili kupili čokoladicu, spremite se za osudu i neprijatne komentare nekoga ko ne ume da gleda svoja posla!

Helikopter roditeljstvo

Kada je u pitanju briga o detetu, veoma je teško pronaći pravu meru u nekim stvarima. Dok je za neku mamu nezamislivo da dete koje je tek prohodalo pusti da samo ide uz strme stepenice, druga smatra da će mu upravo to pomoći da se osamostali i ojača. I jedni i drugi imaju sjajna objašnjenja za ono što čine, ali i jedni i drugi nesumnjivo će naići na negativnu reakciju.

Način porođaja

Nedavno je primećen fenomen da žene koje su se porodile carskim rezom to ponekad kažu uz posramljenost, a to nije redak slučaj ni kod mama koje su to postale uz pomoć epiduralne anestezije. Ova tema i dalje ume da podstakne raspravu i neprijatne komentare, ali važno je da imate na umu da ste vi učinili onako kako je moralo, kako ste želeli ili kako ste procenili da je najbolje za vaš slučaj i to nije nešto što se tiče bilo koga osim vas samih!

Dojenje

Proteklih godina sve se češće mogu čuti rasprave o tome načinu hranjenja bebe i, očekivano, osude na račun majki koje svojoj deci daju formulu.

Iako je majčino mleko nesumnjivo najbolja hrana za novorođenče i odojče, nekad dojenje jednostavno nije moguće i, iako je ovo duboko intimna stvar, uvek će se naći neko ko ima mišljenje o tome. Tu, međutim, nije kraj priče: ako i dojite i time ispunjavate ta nebitna očekivanja društva, uvek će neko da komenatiše to što dojite ili ne dojite u javnosti, to što to činite i posle prvog rođendana itd.

Vakcinacija

Iako ova tema ne bi smela da se dogodi u pitanje, svedoci smo da je poslednjih godina ona veoma zastupljena i da podstiče svađe među roditeljima.

Povratak na posao

Od toga što se neka mama vratila na posao, po nečijim merilima, prebrzo i ostavlja kod kuće malo dete, preko toga da ne mrda iz kuće i da se zapustila i bavi se isključivo detetom, to kada će mama poljubiti dete i otići na posao i te kako ume da zapali raspravu među ljudima kojih se to ne tiče.

Izvor: Glossy