Očistite posuđe od nerđajućeg čelika prirodno - bez hemikalija

Gotovo da nema ni jedne kuhinje u kojoj se ne može pronaći bar jedna šerpa, lonac, tiganj od nerđajućeg čelika. Na njima se često mogu videti mrlje od masnoće ili vode koje su ružne i deluju veoma neuredno. Ukoliko i vi imate neku, ne brinite, ovi saveti će vam pomoći da ih se rešite jednostavno i bez muke. Sve što vam je potrebno je nekoliko stvari koje već imate u svojoj kuhinji.

Kako očistiti posuđe od nerđajućeg čelika, foto: rigsbyphoto/Shutterstock
Kako očistiti posuđe od nerđajućeg čelika, foto: rigsbyphoto/Shutterstock
.

Izdržljiv i sjajan, nerđajući čelik je idealan je materijal primenu u prostorijama poput kuhinje i kupatila.

Ipak, na njemu često možemo primetiti otiske prstiju i mrlje od vode. Naziv 'nerđajući' pre svega se koristio za one predmete koji imaju sposobnost da podnesu toplinu i vlagu a da ne zarđaju.

Iako je ovaj materijal čvrst, grubi abrazivi mogu da ga oštete, nakon čega će se ubrzo pojaviti rđa, pa je važno da naučimo kako da ga očistimo, a da ga ne upropastimo.

Uz ove savete učinićete da vaši predmeti od nerđajućeg čelika budu čisti i sjajni, i što je najvažniji bezbedni za upotrebu.

Šta vam treba:

- Meka krpa

- Blagi deterdžent za pranje posuđa

- Alkoholno sirće

- Soda bikarbona

Kako očistiti nerđajući čelik:

Proverite uputstvo za upotrebu: Pre nego očistite posudu ili uređaj od nerđajućeg čelika, proverite preporuke koje daje proizvođač. Izgubili ste uputstvo? Ne brinite, probajte da ga pronađete na internetu. Važno je da proverite uputstva za taj specifični predmet, jer postoje brojne vrste nerđajućeg čelika koje mogu biti manje ili više izdržljive, a neki od njih imaju prozirni premaz koji se može skinuti određenim proizvodima za čišćenje.

Proverite pruge na površini vašeg predmeta i brišite u tom smeru, počevši od vrha pa sve ka dnu.

Brzo čišćenje: U većini slučajeva brisanje predmeta od nerđajućeg čelika čistom krpom natopljenom u vruću vodu trebalo bi da pomogne. Ipak za tvrdokornije mrlje u vodu dodajte kap deterdženta za sudove i tim rastvorom obrišite površinu. Isperite vodom i temeljito osušite.

Čišćenje parom: Za sterilizaciju nerđajućeg čelika možete koristiti i paročistač . Para će dezinfikovati površinu, koja se zatim može obrisati suvom mekom krpom. Budući da se nerđajući čelik može lako ogrebati, izbegavajte korištenje nastavka s četkama ili bilo kakvog tvrđeg alata za čišćenje.

Isprobajte sirće: Za tvrdokorne masne mrlje ili kamenac, navlažite meku krpu razređenim sirćetom u odnosu 2:1 ( dve čaše vode, jedna sirćeta). Obrišite celu površinu od vrha do dna. Nakon toga isperite i osušite.

Piling od sode bikarbone: Tvrdokorne mrlje na loncima i šerpama ili radnim površinama od nerđajućeg čelika obično zahtevaju malo više pažnje. Od sode bikarbone i vode napravite meku pastu i nanesite je na mrlju pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim izribajte područje krpom navlaženom u rastvoru vode i deterdženta za sudove. Važno je koristiti meku krpu i kako biste izbegli ogrebotine. Isperite i osušite.

Dodajte sjaj: Kako bi površina od nerđajućeg čelika ostala sjajna i bila zaštićena od otisaka prstiju, dodajte malu kap maslinovog ulja u krpu i utisnite je u površinu pa razmažite. Zatim obrišite višak suvom krpom. Površina ne bi trebala da bude masna, a posuđe će duže biti sjajno i neće imati otiske prstiju, piše 24sata.hr.