VREME JE DA SE VADE JORGANI, STIŽE ZIMA: Morate ih dobro OPRATI, postoji FENOMENALAN NAČIN

Zašto su perjane jakne toliko tople i kako da se održavaju? Tajna je ista kao i kod jorgana punjenih perjem - ovakvo punjenje zahteva poseban režim pranja i ispiranja. Čak se može reći da je ispiranje važnije od pranja. Naime, ostaci deterdženta koji se zadržavaju na perju u značajnoj meri smanjuju njegovu sposobnost da se puni vazduhom i time čine jaknu rastresitom. A upravo ta sposobnost zadržavanja vazduha je ono što ove predmete čini tako toplim.

Pranje jorgana, foto: agencies/Shutterstock
Pranje jorgana, foto: agencies/Shutterstock
.

S druge strane, problem sa jaknom ili jorganom je u tome što se težina pri pranju ne raspoređuje ravnomerno pa je utoliko teže da ih mašina efikasno ispere i kasnije centrifugira.

Zato je dovoljno da primenite ova tri važna pravila:

1) uvek u mašinu stavljajte samo jednu jaknu! Nemojte dodavati ništa drugo, čak i ako vam se čini da je bubanj poluprazan. Ako opteretite bubanj mašine, jakna se neće dobro oprati a ni dobro isprati.

2) Možete ubaciti tenisku lopticu u bubanj, ona daje posebnu dinamiku jer dodatno pokreće delove jakne i doprinosi ravnomernijem raspoređivanju vode i deterdženta.

3) Obavezno posle pranja uključite barem još jedno ispiranje. Možete i više, a centrifugu dozirajte pažljivo. Za sušenje, izaberite prirodan način s tim što jaknu treba često protresati kako bi se perje ravnomerno rasporedio. Kada se osuši, vaša jakna će biti kao nova!

Izvor: Espreso