POŽUTELA PLASTIKA IZGLEDAĆE KAO NOVA: Izbelite čak i stare utičnice, prekidače, okvire prozora

Plastične stvari poput prekidača, utikača, daljinskih upravljača i tome slično često poprime žućkastu boju koja ne izgleda lepo i mnogim domaćicama "bode" oči. Ukoliko ste jedna od njih imamo sjajne vesti za vas, uz pomoć jednostavnog trika možete da ovim predmetima vratite lepu belu boju.

Čišćenje kuće, foto: Dragana Gordic/Shutterstock
Čišćenje kuće, foto: Dragana Gordic/Shutterstock
.

Pre nego što krenete u akciju uklanjanja žutih tragova sa plastike potrebno je da pripremite posudu koju ćete kasnije napuniti vodom, sredstva za pranje, meku tkaninu kojom ćete utrljavati sredstva na plastičnu površinu, suve peškire, četkice za zube i gumene rukavice kojima ćete zaštititi svoju kožu.

Kako skinuti žutilo s plastike različitim sredstvima

Ukoliko se odlučite za korištenje sode bikarbone, možete pokušati da je nežno utrljate u plastiku koristeći vlažnu tkaninu. Takođe, sodu možete rastvoriti u malo vode i time pokušati da istrljate sve površine koje su zaprljane i koje su poprimile žutu boju.

Osim sode ružno žutilo možete ukloniti i korišćenjem običnog deterdženta za pranje sudova. Potrebno je staviti jednu malu čašu deterdženta u posudu ispunjenu s četiri litre vode, piše Rtl.hr.

Ako preferirate korištenje nekih od prirodnih preparata za skidanje žutila s plastike, može koristiti jabukovo sirće, koje ćete naneti direktno na površinu..

Osim toga, dobro je koristiti i mešavinu sirćetne kiseline u kombinaciji s vodom. Rastvorite malo sirćeta u posudi sa vodom i tim rastvorom isprskajte površine koje želite da očistite. Budite oprezni sa utikačima i prekidačima da voda ne uđe na mesta gde ima struje.

Iste metode čišćenja možete primeniti i na požutele pvc okvire vrata ili prozora, tostere, daljinske upravljače, klime i tome slično.