Koliko često je potrebno prati farmerke: Samo ovako će održati originalni oblik i boju zauvek

Farmerke su jedan od najomiljenijih odevnih predmeta mnogih ljudi. Dobar su izbor za izlazak, posao, šetnju... Ipak, postoji pitanje koje muči mnoge. Koliko često ih je potrebno prati i kako da im produžimo vek trajanja?

Koliko je često potrebno prati farmerke?, foto: namtipStudio/Shutterstock
Koliko je često potrebno prati farmerke?, foto: namtipStudio/Shutterstock
.

Svaki komad garderobe ima način na koji se mora održavati. Neke stvari možemo obući više puta pre nego što ih ubacimo u mašinu za veš, a druge je ipak neophodno oprati posle svakog nošenja. Farmerke ne moramo prati nakon svakog oblačenja, a evo koliko često bismo to ipak morali da uradimo.

- Uprkos popularnom mitu koji kruži internetom i koji tvrdi da se farmerke mogu prati jednom u šest nedelja, realnost je nešto drugačija. Naime, ovu vrstu garderobe potrebno je oprati već nakon tri nošenja, ako ih i pre toga niste isprljali. Ako ih nosite duže od toga u njima se počne skupljati znoj, bakterije i mrtve ćelije kože - kaže specijalista za materijale rublje Dejan Dimitrov.

Stručnjak za čišćenje Džojs Fenč kaže da, sa druge strane, neki ljudi greše i previše često peru famerke.

Trebalo bi da ih perete umereno. Ako ih perete previše često, uništavate ih. Teksas je deblji materijal, pa između pranja može da bude više nošenja - rekla je i dodala da ih ne bi trebalo prati u vrućoj vodi i sušiti u mašini za sušenje veša, piše 24sata.hr.

- Zbog toga farmerke mogu da izgube rastegljivost i da se "razvuku - kaže ona.

Kako prati farmerke

Farmerke uvek izvrnite pre nego što ih stavite u mašinu za veš. To pomaže da se smanji abrazija koju uzrokuje da materijal izbledi, kao i trošenje koje se najpre vidi na ivicama.

Takođe, zakopčajte farmerke, kao i džepove na njima - ukoliko postoje, jer će na taj način zadržati pravi oblik.

Kod modela koji su iscepani, imaju rupice ili isečene nogavice, takve delove zakopčajte zihernadlom, jer će to pomoći da se teksas ne "troši" više nego što treba, a rupice ne šire i paraju.

Koristite deterdžent koji je namenjen očuvanju boje. Takva sredstva sadrže sastojke koji tkaninama pomažu da zadrže boje i deaktiviraju hlor u vodi koji može da izbledi boje.

Farmerke perite na nižim temperaturama i, ukoliko to vaša mašina dozvoljava, na programu za osetljive tkanine.