10 ženskih imena koja polako iščezavaju: Krasila su velike i moćne žene koje su obeležile srpsku istoriju

Pevačica Nevena Božović se porodila i ćerku nazvala starim, lepim imenom koje se danas retko čuje Anka, pa smo odlučili da pogledamo koja su to još imena koja su ranije bila popularna, a danas polako nestaju iz našeg imenoslova. Neka od njih nemaju srpsko poreklo, ali su se u našem narodu davno odomaćila pa su prihvaćena kao tradicionalna i narodna.

Kosara, Čarna, Anka, foto: s_oleg / Shutterstock
Kosara, Čarna, Anka, foto: s_oleg / Shutterstock
.

DESET SRPSKIH IMENA KOJA POLAKO NESTAJU

DELFA - Najznačajnija Srpkinja koja je nosila ovo ime bila je slikarka, dobrotvorka i zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara, Delfa Ivanić. Ovo imeje grčkog porekla i ima značenje "more, morska".

ŽANKA - Ovo ime ima predivno značenje "božanstvena", a najpoznatija ženska ličnost koju ovo ime krasi jeste velika srpska glumica Žanka Stokić.

ANKA - Ime koje je potisnuto od Ana i Anja u prevodu znači "milost, zahvalnost". U srpskoj istoriji poznata je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Anka je bila ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

KOSARA - Odražava želju roditelja da im ćerka ima lepu i bujnu kosu, jer je vekovima ona jedan od simbola ženstvenosti i ženske lepote, a u svom korenu nosi reč "kosa". Ovo ime je posebno i po tome što je jedno od najranije zabeleženih slovenskih ženskih imena. Ovo ime se u današnje vreme retko daje bebama.

ČARNA - Staro ime u značenju "očaravajuća, crna".

PRODANA - staro slavenosrpsko zaštitno ime. Davalo se onom detetu koje je od boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.

ROKSANA - Ovo ime ima značenje "svetla, sjajna - svetlo, zora". Veoma je često u srpskim narodnim pesmama, a jedin apoznata Srpkinja sa ovim imenom jeste modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

JULKA - Ime koje je grčkog porekla i ima značenje "blistava", nosila je Julka Hlapec Đorđević, jedna od najobrazovanijih žena 20. veka. Bila je srpska književnica, feministkinja, kritičarka, filozof, prevodilac i intelektualka koja je sa samo 24 godine doktorirala, u Beču 1906.

MITRA ILI DMITRA - Aktivistkinja Ženskog pokreta i osnivač lista Žena danas, srpska književnica Mitra Mitrović nosila je ime koje znači "kreativna, duhovno snažna, poštena, nezavisna, sposobna da prebrodi sve poteškoće u životu i da voli čista srca".

BISERA - u značenju "biser, svetlucava, dragocena". Ime je upisano u kalendar Srpske pravoslavne crkve. Bisera Vukotić poznata je svetska glumica - u Italiji znana kao Olga Bisera. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla u Holivud. Poznata je i naša Bisera Veletanlić.

Izvor: telegraf