Dom i porodica

OTKRIJTE U ČEMU JE PROBLEM: Postavite sebi ovih 7 pitanja ako godinama živite u lošem braku

Ako se komunikacija u vašem braku jako pogoršala, vaše telo će osetiti to nezadovoljstvo. Loši porodični odnosi kao posledicu mogu imati povećan rizik od depresije, a hormoni stresa mogu prouzrokovati niz zdravstvenih problema.

22.08.2021. - 10:42h
Spasite propali brak
Spasite propali brakfoto: fizkes/Shutterstock

Možda ste već toliko dugo u nesrećnom braku da ste napokon stigli do tačke pucanja. Možda jednostavno više ni ne prepoznajete osobu kojoj ste rekli 'Da'. Kada do toga dođe, teško je, nekada jednostavno ne znate odakle da krenete.

Ovih 7 stvari biste trebali da uzemete u obzir ako ste godinama u nesrećnom braku:

1. Kako vaš brak utiče na vaše zdravlje?

Uzrujani želudac, nedostatak apetita, migrena, stres i nesanica nisu samo slučajnost. Postoji dokazana veza između nesrećnog braka i zdravlja.

Ako se komunikacija u vašem braku toliko pogoršala, vaše telo to oseća. Osobe koje žive u nesrećnim vezama imaju povećani rizik od depresije, a hormoni stresa mogu prouzrokovati niz zdravstvenih problema.

2. Zašto ste nesrećni?

Na ovo pitanje nije uvek lako odgovoriti. Da bi se problem rešio potrebno je da se suočite s osećanjima i da ih prepoznate i imenujete. Ponekad je za taj čin potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

Postoje dokazane veze između bračnog nezadovoljstva i depresije. Da bi se krenulo napred važno je ustanoviti da li je bračni sukob uzrok depresije ili depresija uzrokuje nezadovoljstva u braku, piše 24.sata.hr.

3. Zna li vaš partner zašto ste nesrećni?

Da bi partener mogao da vam pomogne, potrebno je da zna razlog vašeg nezadovoljstva. Ne možete očekivati da vam oni čitaju misli. U nekim slučajevima oni mogu biti od velike pomoći i već ugroženi brak vratiti na pravu stazu.

4. Da li je i vaš partner nesrećan?

Ako ste godinama u nesrećnom braku onda su velike šanse da se i vaš partner oseća isto. Brak se ne živi izolovano, pa ako želite da ga spasete morate da brinete o osećanjima supružnika koliko i o sopstvenim osećanjima.

5. Imate li decu koja žive s vama?

Baš kao što vaše emocije utiču na supružnika, tako utiču i na vašu decu. Ako se pitate da li vredi spašavati taj brak, deca su jedan veliki faktor koji trebate da uzmete u obzir. Ponekad oni donose odluke umesto vas.

6. Da li ste pokušali da se promenite?

Ništa se u vašem životu neće promeniti dok se vi ne promenite. To ne znači da ste možda vi uzrok nesreće u braku. To jednostavno znači da se vaš život i vaša percepcija sreće neće promeniti dok se vi sami ne promenite.

7. Šta zapravo želite?

Ako ste već godinama u nesrećnom braku, možda ste izgubili bilo kakav osećaj za ono što želite. Vaši snovi su možda izgubili strast. Možda više ne znate što znači reč srećan.