SUPER SAVETI: Kako da školarca najbolje pripremite za početak nove školske godine

Početak nove školske godine donosi velike promene u životu deteta, ali i roditelja. Bez obzira na to da li vaše dete polazi u prvi, neki od viših razreda ili je tinejdžer, početak školske godine često znači stres. Treba se ponovo privići na radne navike, ostaviti topli letnji raspust i zameniti ga knjigom i učenjem.

Bliži se početak nove školske godine, foto: Pressmaster/Shutterstock
Bliži se početak nove školske godine, foto: Pressmaster/Shutterstock
.

Takođe, treba nabaviti i sve potrepštine za školu, a ako niste sigurni odakle da počnete, posvetite neki minut svoje pažnje tekstu koji će vas upoznati sa koracima i načinima kako da sve prođe “bezbolno”.

Upoznajte dete sa školom i školskim obavezama

Stručnjaci smatraju da toga kako se dete uvede u priču oko školskih obaveza, zavisi njegovo doživljavanje učenja i obaveza tokom kasnijeg obrazovanja. Ako polazak u školu veže za pozitivna iskustva – ostvarivaće bolje rezultate.

Sa druge strane, ako u školu krene kao u veliku nepoznanicu, stres će ga pratiti dugo nakon prvog dana, i u opasnosti ste da oseća poteškoće u savladavanju gradiva.

Na sreću mnogih roditelja, decu je lako uvesti u ceo svet obrazovanja i promene navika jer se oni veoma lako prilagođavaju promenama u tom periodu života i brzo usvajaju znanja.

Povedite dete u kupovinu pribora, knjiga i garderobe

Upoznajte ga sa funkcijom knjiga, udžbenika i lektira za školu.

Možete zajedno sa detetom krenuti u kupovinu radnog stola, stolice, lampe i table – kako bi dete na pravi način odabralo komade koji mu prijaju i znače. Dopustite detetu da u svom kutku za učenje iskaže i kreatvnost. Neka zalepi neki stiker, poster ili nešto što mu se čini prijatnim ili nešto voli.

Predstavite mu ulogu učiteljice i školskih drugara

Da biste podstakli svog mališana da se raduje školi – upoznajte ga sa ulogom učiteljice, vodiča na tom “putovanju” kroz usvajanje znanja. Recite detetu da će i učiteljica biti slična kao vaspitačica – biće ljubazna i staraće se o njemu, ali će mu i ispričati mnogo više zanimljivh priča i naučiti ga stvarima koje do sada nije znao.

Slična je situacija sa periodom kada je dete starije i kada za svaki razred dobija različite profesore (nastavnike). Zato je period privikavanja na promene i prihvatanje učiteljice važno jer će kasnije lakše razumeti raznorodnost nauke i funkciju stručnosti u nekoj oblasti.

Pripremite dete na rano ustajanje i raspored obaveza

Svaki novi razred, pa i polugodište ili tromesečje zahteva nove uslove i prilagođavanje temi gradivu, sadržaju, obavezama. Pripremite dete na vreme za sve što ga čeka i objasnite mu funkciju raznorodnog gradiva, kako bi svaki čas i novu knjigu dočekalo kao novu avanturu.

Naučite svoje dete da isplanira svoj dan, odnosno ukažite mu na bitnost razdvajanja bitnog o ne tako važnog za dati trenutak. Ujutru je bitno doručkovati, spremiti knjige i stići na čas na vreme!

Po dolasku iz škole u redu je odmoriti se, odgledati omiljeni crtani ali potom obavezno odraditi domaći zadatak i provesti kvalitetno veče uz porodično druženje ili trening – zavisno od toga koje obaveze vaš mališan treba da savlada, piše Našinternetmagazin.com.

Ponovno uspostavljanje rutine za učenje

Ponovno uspostavljanje rutine za učenje odnosi se na decu koja već imaju “staža” u školskoj klupi ali ih je raspust “opustio”. Poslednji dani letnjeg, ali i svih drugih raspusta idealni su period za ponovno ulaženje u rutinu oko buđenja, pakovanja torbe, učenja…

Planirajte izlete pred poslednje nedelje raspusta, kako bi dete steklo utisak o tome da treba da izađe u određeno vreme, ali i da se vrati kući do 14 ili 18 časova. Na ovaj način povećavate šansu da spremni i bez većih napora dočekate početak školskih obaveza.

Igrajte se i učite zajedno

Odaberite pogodno mesto u kući gde ćete se posvetiti zajedničkom učenju sa svoji detetom. Imajte u vidu da bi to trebalo da bude dovoljno mirno ali sa predispozicijom da se zanimljivo uredi kako bi podsticalo na učenje i koncentraciju, bez stvari ili zvukova koje bi odvlačile pažnju.

Polazak u školu nije bauk, i uz malo truda, i malo pametnog planiranja vremena – vaše dete će se zaljubiti u sve što obrazovanje ima da mu ponudi i biće ponosno na sve što nauči u klupi!