Dom i porodica

Vratili ste se sa godišnjeg i zatekli uvenulo cveće? Ako posadite ovu biljku, izbeći ćete taj scenario

Tokom godišnjih odmora biljke uglavnom 'preživljavaju veliki stres' usled nedostatka vode i velike količine sunca, te ih nakom povratka sa letovanja često zateknete uvenule.

02.08.2021. - 13:00h
cveće posle godišnjeg odmora
cveće posle godišnjeg odmorafoto: Katvic/Shutterstock

Ako posadite plavog jastučka, to vam se ne može desiti.

Postoje sadnice koje odolevaju visokim temperaturama i ne zahtevaju poseban tretman, te krase vaš dom i zeleni kutak čak i kada niste kod kuće. Jedna od takvih sadnica je plavi jastučac.

Reč je o biljci koja voli sunce, pa treba da je zasadite na mestu koje je osunčano tokom celog dana, piše zena.blic.rs.

Plavi jastušac voli propusno, hranjivo tlo i može nedeljama da preživi bez vode.

Iako cveta u maju, ova biljka je dekorativna i dugo nakon svog cvetanja, jer joj gotovo tokom cele godine izbija sivozeleno, uglavnom zimzeleno lišće.

U nauci je poznata i kao "Aubrieta", a njenom rodu pripada nekoliko samoniklih vrsta koje su prirodno rasprostranjene u planinksim delovima Balkana.

Međusobno se razlikuju po boji i veličini cvetova kao i po periodu cvetanja.

Lepoti ovog cveća doprinosi krošnja u obliku humke, a mnoštvo kratkih grozdova, krupnih pojedinačnih cvetova iznad sitnih, mekih, zelenih listova koji se otvaraju u proleće čine ovu biljku magičnom.

Potpuno je otporna na mraz. Raste u visinu do deset centimetara, u širinu do trideset. Cvetovi se raspoređeni u razmaku od jedan do dva centimetara i mogu biti roze, plavi i ljubičasti, kao i u prelaznim bojama na primer plavoljubičasti.

Plavi jastučac dosta se brzo širi i stvara veće ili manje busenove koji podsećaju na jastuke zbog čega se, između ostalog tako i naziva. Raste i na starim zidovima, a voli da bude i na krovu.

Aubrieta se razmnožava pomoću zelenih odsečaka leti ili pomoću poluzrelih odsečaka krajem leta (početkom jeseni).

Sve u svemu, ovo je idealna biljka za vas dosta vremena provodite van kuće.