Dom i porodica

Pravila kojih se NE PRIDRŽAVAMO: Za pidžamu nikako ne koristite omekšivač; farmerke ne perite često! Evo i zašto...

Možda mislite da je pranje odeće jednostavan zadatak, ali stručnjaci se ne bi složili sa vama.

24.07.2021. - 09:48h
pranje farmerki u veš mašini
pranje farmerki u veš mašinifoto: agencies/Shutterstock

Uputstvo za pranje svakog odevnog predmeta može se razlikovati – na primer, jeste li znali da ne bi trebalo da koristite omekšivač prilikom pranja pidžame? Još jedna stvar koja zahteva vrlo specifičnu negu su farmerke, a prema rečima stručnjaka, ako ih ne perete kako treba, mogli biste da ih uništite. To je zato što prečesto pranje farmerki može da uzrokuje njihovo izbeljivanje, prenosi cdm.me.

Kao opšte pravilo: Što manje perete farmerke, to bolje. Za razliku od druge odeće, vaše farmerke ne treba da provode toliko vremena u mašini za veš. Često pranje farmerki takođe može da promeni njihov oblik i boju. Savetuje se da ih stavite na hladno pranje jednom mesečno i da tako održavate čistoću i svežinu.

Međutim, vredi istaći da stavljanje na potpuno pranje možda neće uvek biti potrebno. Ako nosite farmerke aktivno nekoliko dana, biće potrebno da ih češće perete kako bi bile čiste. Međutim, ako se nose danima sa vrlo niskim nivoom aktivnosti, možete ih duže održavati i vlažnom krpom odstraniti mrlje koje se pojave između pranja i ostaviti da se osuše na vazduhu.

Da biste sprečili skupljanje ili izbeljivanje, odlučite se za nežno pranje, upotrebite hladnu vodu i deterdžent za negu boja, posebno onaj za tamnu odeću ako su vam farmerke plave ili crne.

Farmerke takođe okrenite naopako – to štiti vlakna sa spoljne strane farmerki od trenja i direktnog izlaganja deterdžentima, što pomaže u sprečavanju izbeljivanja, piše cdm.me.