Šta svaka buduća mama treba da ima?

Set opreme za bebe koji svaka mama treba da ima nije baš mala stvar. Često se u vrtlogu ponuda bebi opreme teško može pronaći baš ono što je najpotrebnije, pa se malo i zaluta. Zato je važno znati šta je to najneophodnije, i šta će se sigurno koristiti kada stigne prinova!

PR
Mama i beba, foto: Alena Ozerova / shutterstock
Mama i beba, foto: Alena Ozerova / shutterstock
.

Krupna oprema za malu bebu - kolica za bebe

Kada se govori o opremi za bebe prvo se spominje i razmišlja o onome najlakše uočljivom, te stoga možda i najpoznatijem - kolicima! Kolica za bebe su prva velika stavka iz bebi opreme koja je apsolutno neophodna.

Šta je važno znati pri izboru dobrih kolica? Prvo, bilo bi dobro da imaju (barem) 3 položaja da bi mogla da se koriste od samog rođenja bebe pa sve dok ne prohoda (praktično). Nije loše potražiti i sertifikovana ergonomska ležišta kod kolica za bebe jer pružaju bolju potporu za kičmu i razvoj tela novorođenčeta.

Takođe, obavezno je proveriti točkove, amortizere i same gume kolica. Ako su lagana i lako se pokreću, bez škripanja i sa naznakom da se prilagođavaju putu pri vožnji, znači da treba da budu pri vrhu izbora za kupovinu. Dodatni plus je ako se lako sklapaju i rasklapaju, jer to olakšava transport ili skladištenje kolica (u autu, kroz zgradu, ne zauzimaju puno mesta u životnom prostoru).

Kolica dolaze u puno različitih dezena i za dečake i devojčice pa i u univerzalnim bojama i to je izbor koji se pravi na licu mesta. Bebe u kolicima provode dobar deo svoje prve godine života, i izuzetno je važno da im tu bude udobno i fino.

Sve u svemu, dobra kolica znače mirnu šetnju i uživanje sa bebom, zato je važno informisati se i napraviti dobar izbor! Oprema za negu mame i bebe - od kreme za strije do melema za pelenski osip

Nakon krupnih i očiglednih delova opreme za bebe, tu su one sitnice koje to zapravo uopšte nisu jer su izuzetno važne! Naravno radi se o kozmetici neophodnoj za negu kako trudnice tako i bebe koja stiže!

O čemu treba voditi računa pri izboru dobre kozmetike za ove osetljive grupe korisnika?

Kada su trudnice i buduće mame u pitanju, prvo na pamet pada krema za strije i nega kože koja će se poprilično rastezati u trudnoći. Da bi se ovaj problem rešio prvo mora da se sazna kako nastaju strije u trudnoći .

Zapravo jednostavno - suva koža, genetika i rast bebe zajedno jednaki su pojavi strija na stomaku. Zato je važno da trudnice što pre počnu sa negovanjem stomaka ali i bokova, kože leđa, grudi, kukova i to na pravi način. Najbolje je dobro čitati deklaracije i tražiti naznake da je kozmetika prirodna i bez sulfata, parabena ili parfema (i ostalih štetnih materija). Isto važi i za kozmetiku za bebe!

Kada je izbor bebi kozmetike u pitanju treba obratiti pažnju na to da bude prirodna, sa što većim udelom prirodnih materija. Treba se pobrinuti da se spremi:

  • Bebi sapun
  • Kupka za bebe
  • šampon za bebe
  • krema za pelensku regiju,
  • krema za osip kod beba
  • hidratanta krema (ili mleko, ulje..)

Pred ovih potrepština nije loše da dodatno prirpremiti i bebi puder (ponekada zatreba), vlažne maramice na vodenoj bazi, posebnu kremicu za lice bebe kao i po nešto iz serije za osetljivu kožu sklonu ekcemima (čak i ako beba nema ekcem, jako su hidratantni). Mala beba, male stvari i još manja obuća - šta je u stvari potrebno?

Kada se govori i neophodnim stvarima za bebe tu je naravno obavezna i odeća, koja će najčešće izgledati kao da je za lutke. Ono što treba da se zna oko izbora odeće za bebe od samog rođenja jeste količina određenih odevnih predmeta.

Tako na primer za iznošenje iz bolnice treba da bude spremno jedno odelce (shodno vremenskim prilikama) u veličini 56 najčešće. To je ujedno najčešća početna veličina odeće za bebe, mada ima i manjih od 40, za prevremeno rođene bebe, male divove!

U ovoj veličini nije loše imati još barem 2 bodića i 2 donja dela, 2 kapice, kao i čarapice. Zatim se prelazi na sledeću veličinu koja je 64, i tu takođe ne treba preterivati, svega po 2 ili 3 komada odeće. Tek kada beba bude spremna za 74 tu će se zadržati malo duže, ali o tome će se razmišljati kada beba toliko poraste.

Zaključak je da za sam početak nije potrebno više od par komada u prvim veličinama odeće, jer ih bebe brzo prerastu, dosta toga će beba dobiti od bliskih ljudi, a ostatk se uvek može dokupiti.

Što se male minijaturne obuće za bebe koje ne hodaju tiče, iako je neverovatno lepa i slatka, potpuno je nepraktična. Obično i najmanje veličine ovih papučica budu prevelike za bebina stopala, spadaju i lako se izgube. Bolji izbor su one koje imaju uzak deo oko zgloba poput čarape i tako greju nogicu, a neće spadati.

Oprema za presvlačenje beba - sve po redu za čistu guzu

Iako se spominje na zadnjem mestu, itekako je važna sva oprema za presvlačenje bebe! Tu spadaju pelene, sredstvo za brisanje, prostirka, krema za pelensku regiju kao i krema za ojed, zatim odeća i sve po redu dok beba nije potpuno obučena nakon presvlačenja!

Pelene su izuzetno važne za bebu jer ona u njima provede i do dve godine u kontinuitetu! Zato je bitno da bude super upijajuća, lako zamenjiva i udobna. Izbor pelena je velik od pamučnih, bambusovih, super upijajućih jednokratnih, višekratnih, ali izbor je na roditeljima, samo je važno da se dobro informišu pre kupovine!

Posle pelena izuzetno je važan dobar izbor krema za negu pelenske regije kod beba. Prva krema treba da je masnija, bogata prirodnim uljima i hidratantna, tako da neguje kožu koja je često u vlažnom okruženju i nema priliv svežeg vazduha. Ako se stvori osip, obavezna je dobra krema koja smanjuje iritaciju ali i sprečava širenje osipa dalje, a dodatno je važno da se koža ostavi malo da diše na svežem vazduhu. Nije loše da te kreme budu od prirodnih sastojaka, bez parfema i bez alkohola koji dodatno iritiraju nežnu kožu bebe!

Što se presvlačenja tiče ove dve stavke su nožda i najvažnije, ali uvek treba imati i prostirku, pamučnu ispod bebe pri presvlačenju. Zatim maramice za brisanje ili platnene pelene koje će služiti u istu svrhu. Još suva, čista odeća da proces presvlačenja bude kompletan!

Malo informacija i pažljivog biranja sigurno će dati dobre rezultate i olakšati nabavku svega onog što jedna mama treba da ima spremno za dolazak bebe!