"Mama, ja bih vode": Zašto mališani traže da piju pred spavanje?

Tako ste umorni, i vi i vaše dete, i jedino što želite je završiti čitanje zadnje priče pre spavanja, pa da što pre otplovi u slatke snove, a vi da se malo opustite uz omiljenu seriju ili film. I tako, dolazi poslednja rečenica u priči, poljubac za laku noć, izlazite iz sobe i zatvarate vrata. I taman mislite da je vreme da barem malo odahnete, kad začujete glasić iza vrata: 'Mama, ja bih vode'.

Možda je malo i žedno, foto: nelen / Shutterstock
Možda je malo i žedno, foto: nelen / Shutterstock
.

Sigurni ste da se vaše dete i najelo i napilo pre odlaska na spavanje. Naravno, pitate se je li vaše dete zaista žedno ili je reč o manipulativnom ponašanju kojim želi da odgodi trenurak spavanja.

U studiji s miševima, koju su nedavno sproveli naučnici sa McGill Univerziteta u Kvebeku, otkriveno je da pijenje vode dva sata pre spavanja pomaže u sprečavanju dehidracije tokom dužeg spavanja. To je podstaklo naučnike da se zapitaju da li stanice u centru mozga koji kontroliše hidraciju komuniciraju sa delom mozga koji kontroliše 'unutrašnji sat' koji podstiče miševe na buđenje i spavanje.

Stimulišući njihov 'unutrašnji sat' električnim impulsima, naučnici su otkrili da postoji molekularni proces koji objašnjava žeđ, a uključuje neuropeptid koji reguliše cirkadijalni ritam tako što pre svega reaguje na svetlo i mrak i aktivira neurone za žeđ.

‘Iako je ovo istraživanje sprovedeno na glodarima, objašnjava zašto često osećamo žeđ i unosimo tečnosti poput vode ili mleka pre spavanja’, izjavio je autor studije Čarls Burke, profesor neurologije sa Univerziteta u Kvebeku.

U redu, možda je vaše dete ipak žedno pre spavanja, ali zašto onda popije samo jedan mali gutljaj umesto pune čaše koju ste mu doneli?

Dakle, ponekad vašem detetu zaista treba voda jer je žedno, ali uglavnom mu je potrebna emocionalna uteha i razumevanje.

Čaša vode ili mleka pre spavanja detetu znači još malo vremena provedenog s vama, što znači još koji ekstra zagrljaj ili poljubac, još koja topla reč.

Vaše dete želi da bude sigurno da može da računa na vas bez obzira na to šta traži, bezuslovno.

Deca žele da budu sigurna da nisu sama, prepuštena sebi, ako im zatreba nešto tokom noći. Ona moraju znati da, ako vas pozovu, vi ćete se odazvati i pobrinuti za njih.

Dakle, ako ste na rubu strpljenja jer vaše dete baš svako veče traži dodatnu čašu vode, imajte na umu da sigurnost koju dobija kad mu odgovorite na potrebu, uveliko povećava njegov nivo samopoštovanja, samopouzdanja i produbljuje vaš međusobni odnos.

Ne opterećujte se zbog toga – ovo neće trajati večno. Gutljaj vode s toplim zagrljajem ili slatkim poljupcem mala je cena da vas dete doživi kao pouzdane i odane po svaku cienu. Stoga, budite mirni, strpljivi, puni ljubavi i setite se da će vam jednog dana nedostajati ova slatka predstava.

Izvor: Yumama/roditelji.hr