Idete na godišnji odmor i ne znate šta ćete sa biljkama u stanu? Pratite OVE KORAKE i cveće će preživeti...

Ne dozvolite da vaša zelena kućna oaza uvene dok ste na odmoru.

biljke, foto: Followtheflow/Shutterstock
biljke, foto: Followtheflow/Shutterstock
.

Kako biste mirna srca i čiste savesti mogli da uživate na svom godišnjem odmoru, znajući da su vaši zeleni ljubimci dobro zbrinuti, donosimo vam nekoliko saveta, ali i dobro poznatih i proverenih metoda samozalivanja biljaka. Ove korisne savete možete uvek primenjivati kada ste na bilo kakvom putovanju ili više dana odsutni, a verujemo da će vam dobro doći.

Nemojte stoga dozvoliti da vam ove godine bilje pati samo zato što vas nekoliko nedelja neće biti kod kuće – osigurajte mu brigu i optimalne uslove rasta na vreme, a ono će vas nagraditi predivnim, zdravim izgledom, čak i kada se vratite nakon nekoliko nedelja neodržavanja.

Pre svega, bitno je napomenuti da razlikujemo sobno od balkonskog bilja, pri čemu je sobno izdržljivije, dok i balkonsko možete dodatno zaštiti spuštanjem tende ili stvaranjem zaklona od direktnog sunca, pri tome pazeći da biljka ipak dobija dovoljnu količinu svetlosti, piše 24sedam.rs.

Koje metode samozalivanja biljaka ćete primeniti zavisi od vrste biljaka, ali i od toga da li je reč o nekoliko teglica ili čitavoj vojsci zelenih ljubimaca.

Začinsko bilje i sukulenti

Ako imate biljke s debelim listovima kao što su agava, kaktus ili aloja, ne morate ih zalivati i do tri nedelje. Uopšte, biljke s mesnatim listovima su otporne i ređe se zalivaju jer u svojim mesnatim listovima skladište vodu i hranljive materije, pa tako preživljavaju duže sušne periode. Takođe, biljke koje gube malo vode jesu i one mediteranskog porekla, kao što su lavanda, ruzmarin, kadulja, smilje…

Začinsko bilje, kao kadulja, ruzmarin, origano, majoran, podneće duža sunčana razdoblja, dok nanu i vlašac treba staviti u senku. Osetljive biljke poput orhideja ili bonsaija ipak je bolje poveriti nekome na brigu jer zahtevaju više pažnje nego što im to može omogućiti samozalivanje.

Bitne su i pripreme pre odlaska na put

Dobro je biljke pre odlaska na put pregledati, odstraniti im uvenule listove, nahraniti đubrivom i, naravno, obilno zaliti. A potom ostaviti u prostoriji u koju dopire barem osam sati svetlosti dnevno. Tanjire ispod teglica ispunite oblucima i naspite vodu u podmetače koji će na taj način vlažiti vazduh oko biljke.

Samozalivanje u vreme vašeg odsustva

Možete primeniti nekoliko metoda samozalivanja biljaka – uz pomoć plastične boce ili uz pomoć gaze i kante s vodom. Postoje i druge metode, ali ove dve su najjednostavnije i ne zahtevaju mnogo priprema.

Dakle, plastičnu ili staklenu bocu dobro operite vodom. Na čepu možete iglom izbušiti nekoliko sitnijih rupica. Naspite vodu u flašu i dobro začepite. Okrenite bocu čepom nadole i uronite je u zemlju u saksiji s biljkom. Tako će voda kapati i zalivati biljku dok ste odsutni.

Drugi način je koristan ako imate više saksija biljaka. Kantu napunite vodom i postavite je na povišeno mesto kao što je stolica. Oko stolice postavite tegle sa cvećem. U kantu uronite komade debelog konopca ili trake od gaze, a drugi kraj položite na zemlju u saksiji. Za svaku teglu koristite poseban komad trake, konopca ili tkanine. Na ovaj način će vaše cveće dobijati potrebnu vlagu duže vreme. Bitno je da je posuda s vodom koja se nalazi između saksija sa cvećem na povišenom nivou iznad saksija, zbog protoka vode po trakama.

Nakon povratka

Odstranite uvenule grančice i listove te zalijte ukoliko je potpuno suvo, sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte. Prihranite ih odgovarajućim đubrivom. Ako su pak biljke previše zalivene, i to je moguće, te krenule da venu, postoji rešenje i za to. Tada samo pažljivo izvadite biljke iz posude sa celom zemljom. Potom zemlju obložite papirnatim ubrusima koji će popiti vodu, odnosno izvući je napolje. Možete to ponoviti s novim ubrusima više puta dokle god se težina zemlje s biljkom barem ne prepolovi. Vratite biljku sa zemljom u posudu i naravno pričekajte nekoliko dana, ili po potrebi, sa novim zalivanjem.