Dom i porodica

UŠTEDITE NOVAC, OČISTITE KUĆU TAKO DA BLISTA: 5 stvari koje možete savršeno očistiti PRAŠKOM ZA VEŠ

Prašak za veš je jako sredstvo za čišćenje, ali sigurno niste znali da njime možete oprati i druge stvari u kući. On može biti multifunkcionalan, bez obzira na to da li koristite onaj u obliku gela ili tradicionalni, u prahu, Sa njim možete očistiti odvod, pa čak i auto. Evo na koje sve načine prašak može da vam pomogne pri čišćenju.

14.07.2021. - 10:00h
Prašak za veš
Prašak za vešfoto: New Africa/Shutterstock

1. ČIŠĆENJE ODVODA

Zapušio vam se odvod u kuhinji ili kupatilu. Ne morate odmah da zovete majstora, već prvo isprobajte ovaj trik. U odvod stavite 60 ml praška za veš, a onda polako naspite oko litar vrele vode. Vrela voda i prašak će zajedno ukloniti nečistoće koje se nalaze u odvodu. Osim što je vrlo jednostavno, i jeftino je, jer ne morate zvati vodoinstalatera.

2. NAPRAVITE VIŠENAMENSKO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Od praška za veš možete napraviti univerzalno sredstvo za čišćenje. Potrebno vam je 80 ml izbeljivača, 4 l vode i jedna kašika praška za veš. Odlično deluje ako treba da se prebriše zid ilii da se očisti kupatilo… Dobro deluje na bilo kojoj površini.

3. UKLANJA MRLJE NA TEPIHU I OSTALIM POVRŠINAMA

Prašak za veš je odličan i za uklanjanje mrlja sa tepiha. Postupak je jednostavan, stavite prašak za veš na mrlju i lagano utrljajte s mokrom krpom kako bi sredstvo upilo u mrlju. Sačekajte 5 minuta i očistite višak praška, a ako je potrebno postupak ponovite više pita i mrlja će nestati, piše Ordinacija.hr

4. OPERITE AUTO

Prašak za veš je idealan i za pranje našeg ljubimca na četiri točka. Bez puno muke uništava svu prljavštinu, ali ga prethodno morate razrediti. Jedna kašika praška je dovoljna za jednu punu kantu tople vode, a ako prašak ne pomešate s vodom, možete oštetiti boju auta, a to sigurno ne želite.

5. ČIŠĆENJE PODA

Još jedna primena praška za veš jeste čišćenje podova. U posudu s vodom za pranje dodajte samo jednu kašičicu praška za veš, a krpu za pranje dobro ocedite. Ako ostane mnogo mokra ostaviće tragove po podu, a to neće biti lepo, pa ćete morati da ispirate pod više puta.