Kad tinejdžer zaćuti...

Da bi se normalno razvijao i sazreo u odraslu osobu, svakom tinejdžeru je potrebno malo tajnovitosti i privatnosti, daleko od roditeljskih očiju i ušiju.

.

Mnogi roditelji adolescenata u jednom momentu shvate da svoje dete više uopšte ne prepoznaju. Ne samo da je njihov 17-godišnjak za godinu dana porastao gotovo 15 cm, već je drastično promenio i svoje ponašanje prema ukućanima, preko noći je prestao da normalno komunicira. Ponekad, tokom dana izgovori tek nekoliko rečenica, koje se svedu na "Dobro jutro", "Šta ima za jelo?","Šta ima na televiziji", "Laku noć"...

Jaz između generacija oduvek je postojao, ali nikada nije bio tako dubok kao danas, tvrde stručnjaci. On se primetno produbio 50-ih godina prošlog veka, kada su tinejdžeri pod uticajem rok muzike počeli da grade svoju kulturu. Ma koliko to zvučalo paradoksalno, određene melodije, pre svega bučne, mogu da uzrokuju tišinu između njih i roditelja. Danas, u eri pametnih telefona i kompjutera, jaz se pretvara u ambis. Uprkos tome, psiholozi i psihijatri smatraju da nema razloga za brigu ako adolescent ne priča sa svojima kao pre.

Ćutanje je posledica snažne unutrašnje bure, koju u tom životnom dobu proživljava. Teško je da rečima izrazi i opiše sve što mu se događa. S jedne strane, tu su velike fizičke promene kroz koje prolazi, a s druge, novi prijatelji i saznanja.

Francuski psihijatar Danijel Marseli tvrdi da se u "najluđim godinama" ćuti, jer mnoge stvari želimo da zadržimo za sebe. Da bi se normalno razvijao i sazreo u odraslu osobu, svakom tinejdžeru je potrebno malo tajnovitosti i privatnosti, daleko od roditeljskih očiju i ušiju. Naravno, ako se dete potpuno zatvorilo i izolovalo od svih, a takvo ponašanje traje nekoliko meseci, roditelji bi trebalo da se posavetuju sa psihijatrom.

Izvor: Novosti