Dom i porodica

ONO VAŽI ZA JEDAN OD NAJOMRAŽENIH KUĆNIH POSLOVA: Saveti i trikovi koji će vam mnogo olakšati peglanje

Često se može čuti da žene jednostavno mrze peglanje. Za neke od njih to je čisto gubljenje vremena, dok su druge isključive po tom pitanju - svaka stvar mora da prođe ispod pegle. U kojoj god grupi da ste vi ovi trikovi će vam biti od koristi.

10.07.2021. - 09:12h
Saveti za lakše peglanje
Saveti za lakše peglanjefoto: Alliance Images/Shutterstock

Nije dovoljno što veš mora da se odvaja, pere, kači, skuplja – neophodno ga je i ispeglati, da bi vaše stvari zablistale u punom sjaju i duže ostale očuvane.

Mnogo bitniji efekat peglanja od ovih estetskih zahteva je higijena, jer pegla za veš u potpunosti dezinfikuje sve tkanine, uklanja mikrobe, a naročito kada su u pitanju dečije stvari, posteljina ili peškiri. Peglanjem ćete izbeći pojavu infekcija i iritacija.

Kako učinit da peglanje ide brže, lakše i bez greške?

Jedan od prvih koraka ka bržem peglanju je sortiranje odeće. Mnogo je brže da razvrstate košulje, osetljive bluze, haljine, komade sa aplikacijama, našivenim perlicama, od posteljine, peškira, belog veša.

Peglanje osetljive odeće je sporo, pipavo i mora se peglati na nižim temperaturama. Da biste peglali bezbedno, ove komade peglajte prve, kada pegla nije vrela i manja je šansa da se odeća ošteti, imate više pažnje i vremena da se posvetite delikatnom peglanju.

Pripremite peškir, kao i vlažnu pamučnu krpu za peglanje ove garderobe i tako ćete biti sigurni da se ništa neće istopiti ili iskidati, ali i da se nabori neće praviti sa naličja.

Rasporedite veš tako da slične komade peglate za redom, tako da vam je i pegla nameštena na odgovarajuću temperaturu, da ne gubite vreme na čekanje da se ohladi.

Takođe, razvrstajte veš i po dužini i vrsti. Brže se pegla kada su vam na gomili prvo košulje koje zahtevaju puno okretanja, nameštanja i mnogo pažnje od peškira ili stolnjaka, posteljine koje možete ostaviti za kraj, kada se već umorite.

Ispeglana navlaka za peglanje za veš bez nabora

Veoma bitan faktor pri peglanju je i daska za peglanje i njena navlaka.

Najlakše se veš pegla pomoću daske, jer je u potpunosti prilagođena svojoj nameni – ima širinu, visinu i špic koji mnogo olakšavaju peglanje svakog komada odeće.

Naravno, navlaka za peglanje mora da bude zategnuta, savršeno ravna kako se nabori ne bi prenosili na veš koji se pegla, da ne beži, ne gužva se kada se prevlače dugački komadi poput posteljine.

Dobro je da je termoizolovana, da ne može da se lako progori, ili da je makar od debljeg materijala.

Kvalitetne navlake za peglanje provode toplotu kroz tkaninu, i tako ubrzavaju peglanje, jer skoro da nema potrebe okretati odeću da bi se peglalo s obe strane.

Lakše peglanje veša
Lakše peglanje vešafoto: Dragana Gordic/Shutterstock

Aluminijumska folija ispod navlake štedi vreme peglanja

Jedan od trikova kako da ovaj efekat profesionalnih navlaka postignete uz malo domišljatosti je da ispod svoje obične navlake, stavite aluminijumsku foliju celom dužinom.

Na ovaj način će se toplota vrlo brzo prenositi kroz vlakna odeće, neće ostajati nabori, a vi ćete uštedeti vreme.

Peglanje po dužini – pravilno peglanje veša

Česta greška, koja se potkrade pri peglanju je kružno peglanje.

Pravilno i mnogo lakše i efikasnije je, peglati po dužini, dakle po najdužoj osi odeće, sa što manje podizanja pegle. Tako se pegla manje hladi, glatko klizi i ispravlja nabore prateći pravilno šavove, ne ostavljajući na naličju preslikana ulegnuća, kao kad se šavovi popreko peglaju i usecaju.

Peglanje po dužini upola skraćuje vreme, pogotovo kada je u pitanju peglanje dužih komada, pri tom, ne tegli niti ćeba vlakna.

Destilovana voda za peglanje osetljive odeće preko krpe

Čak ni izbor vode za peglu ne treba da bude slučajan. Kvalitetne moderne pegle na paru imaju sisteme koji ih štite i oslobađaju kamenca, veš je bezbedan od neželjenog flekanja ili mrvlenja iz pegle, što je bio čest slučaj kod starijih modela.

Ipak, destilovana voda za peglanje je preporučljiva jer daje posebno delikatnim tkaninama mekoću i baršunatost posle peglanja, što tvrda voda sa kamencom nikada ne može, do te mere.

Peglanje osetljive tkanine je uvek bolje s naličja, prevrnuto, posebno ako ima vez, čipku, rese, perlice ili osetljive aplikacije. Naravno, nek vam je peškir pri ruci, prepeglajte preko njega, da se ne biste kajali kasnije. Na ovaj način samo ubrzavate postupak i silan trud da ispeglate između osetljivih uskih delova vrhom vrele pegle, piše Caffe.ba

Peglanje posteljine preko stolice

Dugi komadi veša, poput dušečnih, jorganskih čaršava ili velikih stolnjaka, uvek su komplikovani za peglanje jer dok ste jedan kraj ispeglali, drugi se vuče po podu i gužva. Pored toga što radite uzaludan posao, ovo nimalo nije higijenski a to je jedna od osnovnih svrha peglanja uopšte.

Čak ni visoke i široke daske nisu dovoljne za peglanje posteljine.

Peglanje stolnjaka nije ništa manji problem, pogotovo što često imaju i vez, rese ili su od osetljivog materijala koji lako klizi. Ipak, postoji vrlo lako i dostupno rešenje, koje uvek možete primeniti i sebi olakšati posao.

Stavite sa svakog kraja daske za peglanje po jednu stolicu, okrenutu naslonom ka vama. Tako ćete kada peglate, kraj čaršava koji je neispeglan imati položen na jednu stolicu, sredinu na dasci koju peglate, a ispeglan kraj će se nalaziti na drugoj stolici. Čaršav ili stolnjak će biti daleko od poda, ispeglani u celosti bez naknadnog gužvanja.

Peglanje veša velikih dimenzija uz pomoć spajalica

Neki komadi odeće kao da se protive svakom načinu peglanja, pa ih je vrlo teško savladati, pogotovo ako su većih dimenzija, nepravilnog, kružnog kroja ili sa mnoštvom karnera.

Precizna pegla oštrog vrha, tu će naravno biti od velike pomoći, ali postoji još jedan trik koji možete primeniti. Uhvatite krajeve koji vam beže spajalicama i između njih precizno ispeglajte. Ovako vam neće ispadati delovi koje ne možete da pridržavate dok peglate, a neće se ni izgužvati.