Da li je vaše dete razmaženo: Ako prepoznate ovih 7 znakova vreme je da mu postavite neke granice

Roditelji od prvog dana svojoj deci žele samo najbolje. Trudeći se da njihovi naslednici budu srećni i zadovoljni oni često upadaju u zamku zvanu razmaženo dete. Gotovo svaki roditelj se nekada zapitao da li je ovo slučaj i sa njihovim mališanom. Ukoliko ponašanje svog deteta prepoznajete u narednih 7 opisa znajte da gajite malog razmaženka.

Razmaženo dete, foto: Pressmaster/Shutterstock
Razmaženo dete, foto: Pressmaster/Shutterstock
.

Stojite u redu za kasu u prodavnici kad vaše dete uzme nešto iz rafa i moli vas da i to stavite u vaša kolica. Ako kažete "ne" on viče „mrzim te“ dovoljno glasno da ga svi čuju ili počne da plače i da urla. Ljudi vas gledaju, a vi crvenite, jer ih već vidite kako se u sebi misle:"Kako je samo razmažen."

Ako vam se ovaj prizor čini poznatim, niste sami. Čini se da se problem razmaženog deteta sve češće javlja U stvari, 59 % roditelja smatra da su njihova deca razmaženija nego što su oni bili u istoj dobi.

Kako bi se tome stalo na kraj, stručnjaci za vaspitanje i roditeljstvo otkrili su znakove koji govore da je dete razmaženo.

Koje je to dete razmaženo? Razmaženo dete je naviklo da dobije sve što želi - kad to želi.

1. Kad im kažeš „ne“, a oni počnu s bacakanjem dok im se ne udovolji

Sva deca mogu izraziti svoje razočaranje kad im kažeš da ne mogu, na primer, dobiti picu za večeru dve večeri zaredom. Ipak, razmažena deca teško prihvataju odgovor "ne". Oni jednostavno "ne" ne prihvaćaju kao odgovor.

Razmažena deca ne mogu da podnesu tu reč. Oni očekuju da dobiju ono što žele i obično to i dobiju na kraju.

2. Nikada nisu zadovoljni onim što imaju

Razmažena deca misle da mogu imati sve igračke i svu odeću na svetu, ali to nikad nije dovoljno: žele još, još više.

"Zbog toga što imaju puno, obično su nepristojni i pomalo pohlepni", rekla je Borba.

Umesto da izraze zahvalnost za ono što imaju, oni su više usredotočeni na sledeću stvar koju žele.

3. Misle da se svet vrti oko njih

Razmažena deca imaju tendenciju da misle samo na sebe i svoje potrebe. Nisu zabrinuti kako njihovi postupci utiču na druge ljude.

"Razmažena deca misle više na sebe nego na druge", rekla je Borba. "Oni očekuju da će im se ispunjavati želje i potrebe."

4. Oni zahtevaju da dobiju ono što žele i to BRZO

Razmažena deca nisu osobito strpljiva. Kad nešto žele, oni to žele odmah i sada. "Obično je lakše predati se i datim im to što žele nego ih gledati kako histerišu i bacaju se", rekla je Borba.

5. Ne vole da gube

Ni jedno dete ne uživa u gubitku - bilo da se radi o društvenoj igri ili teniskom meču - ali razmažena deca gubitak doživljavaju još teže.

"Ako tvoje dete uvek krivi druge za loše rezultate, viče na druge koji ne rade stvari na način na koji je on to zamislio i ne uspeva da prepozna kad su njegovi saigrači uspešni - imate razmaženo dete”, kaže terapeutkinja Virdžinija Viliamson.

6. Ne odustaju dok ne dobiju ono što žele

Razmažena deca mogu koristiti manipulativne taktike da bi dobili "da" koje žele, bilo da to podrazumeva laganje ili nešto drugo.

"Na primer, odlazak kod jednog roditelja sa rečenicom da je drugi to odobrio, rekao je Smit Kraford., piše Miss7

7. Odbijaju da ispune čak i jednostavne zadatke sve dok ih ne molite ili podmitite nečim

Normalno je da deca treba da traže nešto za uzvrat - kao što je neka grickalica ili mogućnost dužeg vremena pred TV - kako bi spremili svoje igračke ili oprali zube. Ipak, ako tvoje dete često odbija da uradi osnovne stvari sve dok ga ti ne podmitiš novcem ili igračkama - velika je šansa da se radi o razmaženom detetu.

„Ako motivišeš svoje dete tako da mu daješ mito, sledeći put kad mu opet nešto zatražiš ponovo će da pita - „ Kako ćeš mi platiti to?", napisala je klinička psihološkinja Suzan Gelb.