Dom i porodica

Kako da izbegnete svađu na godišnjem odmoru: Izbegavajte teške teme, dogovorite se o čuvanju dece...

Godišnji odmor isčekujemo s velikom željom i nestrpljenjem. Ukoliko ne želite da vam bilo šta upropasti tih nekoliko dana uživanja sledite ove savete. Imajte na umu da ste otišli da biste uživali, a ne da biste terali "mak na konac".

04.07.2021. - 15:30h
Svađa
Svađafoto: Photographee.eu/Shutterstock

Izbegavajte teške teme

Promena okoline može negativno uticati na vezu. Tokom radne nedelje više razgovaramo o poslu, dok je često godišnji odmor vreme kada raspravljamo o životnim planovima, preseljenju ili vaspitanju dece.

Ovakve teme mogu biti izuzetno teške, mogu izazvati negativne emocije, naročito ako se partneri ne slažu. Najbolje bi bilo da ih odložite za neko drugo vreme i da se jednostavno opustite, savetuju stručnjaci.

Dugi redovi i gužve

Novo mesto, nepoznati ljudi, dugi redovi u prodavnicama ili u restoranu izazivaju stres, a ljudi se pod stresom otresaju na one koji su im fizički najbliži. Na odmoru je to najčešće partner.

Nepotrebno nerviranje možete izbeći ako se pomirite s tim da ne može uvek sve biti savršeno. Opustite se i uživajte u nedelji bez rasporeda i obaveza.

Briga o deci

O tome kada i kako ćete na godišnjem odmoru brinuti o deci najbolje je dogovoriti se pre nego što odete na odmor. U to je uključena i pripremi igračaka za plažu, spremanje večere i tome slično. Dogovor je najvažniji, ništa se ne podrazumeva, važno je da partneru kažete šta od njega očekujete. Što ste jasniji u komunikaciji, to ćete lakše izbeći nepotrebne nesporazume, objasnio je dr. Patrick Wanis.

Izbegavanje seksa

Osim opuštanja, svrha godišnjeg odmora je i u uživanju, ali naporan put i umor mogu ga pokvariti. Odbijanje seksa prve večeri po dolasku mogu povrediti partnera, pa mu treba dati jasno do znanja da ga i dalje želite samo vas je umor savladao. Ostavite vruće igrice za sledeće jutro ili veče, napomenuo je bračni terapeut dr. John Wilder.

Različiti interesi

Razgledanje muzeja ili uživanje na plaži, pitanje je sad. Različiti interesi izazivaju pometnju, pa treba napraviti plan kako bi ih uskladili. Dogovorite s partnerom šta je to što želite da radite, pa u zavisno od toga možete da odredite da li ćete ići zajedno ili će svako poći na svoju stranu., piše 24sata.hr

Takođe, ako želite da partner ide na izložbu zajedno s vama, vrlo je važno da objasnite koliko bi vam to značilo. Parovi često greše u tome što misle kako znaju što njihov partner misli, a baš to uzrokuje brojne svađe, objasnila je dr. Ranieri.

Šoping i preterano trošenje

Odlazak na godišnji odmor jako je skup užitak, a preterano trošenje na suvenire samo pogoršava situaciju. Ako su u pitanju minimalni troškovi, najbolje je popustiti i izbeći svađu. Preporučuje se da se prethodno napraviti budžet i da se odredi koliko novaca se može izdvojiti za hranu, zabavu ili poklone, dodala je dr. Ranieri.