Dom i porodica

OD KOGA JE DETE "POKUPILO" RUPICE NA OBRAZIMA, A NA KOGA IMA NOS: Koje gene nasleđujemo od majke, a koje od oca?

Neke nasledne osobine se mogu predvideti i pretpostaviti, kao na primer, kada je reč o nasleđivanju gena koji će odrediti našu visinu, boju očiju, boju kose. Čim dete dođe na svet, roditelji i okolina proučavaju na koga više liči. Naučnici su utvrdili da inteligenciju dete nasleđuje od majke, ali ima i onih koje zavise isključivo od oca.

30.06.2021. - 15:30h
Geni određuju kako će dete izgledati
Geni određuju kako će dete izgledatifoto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

– Mali deo karaktera je urođen. Ipak najveći deo je stečen vaspitanjem. Stilovi, metode i uticaj porodičnog okruženja najvažniji su za razvoj i oblikovanje deteta. Roditelji su primarni vaspitači detetu i svojim razmišljanjima, delima, postupcima i komunikacijom uveliko utiču na njegovu budućnost – objašnjava Lana Kihas, magistar ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Detetova genetika, nastavlja Kihas, rezultat je genetike njegovih roditelja. Na svet dolazimo s nasleđem, ali potrebno nam je iskustvo da bi se izgradili kao osobe.

Premda je genetika vrlo komplikovana i kompleksna, ipak postoje pravila prema kojima se mogu neke stvari s relativnom sigurnošću predvideti. Kad se radi o nasleđivanju gena za visinu, tata ima dominantniju ulogu. Ako je tata visok, i dete će biti visoko.

A gen za debljanje prenose majke. Kod boje kose glavnu ulogu imaće dominantni majčin gen za boju i strukturu kose. Takođe, gen koji je odgovoran za gubitak kose dolazi s majčine strane. Drugim rečima, muškarci za ćelavost mogu da zahvale svojim majkama. Jedna od šarmantnijih stvari na ljudima su rupice na obrazima.

Rupice imaju veze sa strukturom lica, ali to je svakako dominantni gen koji dolazi od tate, kao i struktura zuba. Naime, tatini geni za nasleđivanje strukture zuba su dominantniji, što znači da, ako tata ima velike zube, i dete će u odraslom dobu imati vrlo slične zube.

Majčini geni presudni su za način na koji će dete spavati i hoće li se često okretati u snu, a genetičari su zaključili i da veliki nožni palac nasleđujemo s mamine strane. Baš kao i brzinu starenja.

Porodica
Porodicafoto: fizkes/Shutterstock

Naime, naučnici su otkrili DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame, a može delimično kontrolisati starenje. S druge strane, velike uši i oblik nosa nasleđuju se po muškoj liniji, piše Hercegovinapromo.com

I za sklonost bolestima krivi su geni, a neki koje dete dobija od oca mogu povećati verovatnoću za srčane probleme za 50 posto, a arterije mogu biti podložnije začepljenju. Takođe, muškarci koji su imali problema s neplodnošću često imaju sinove s istim problemom, a i mentalni problemi češće se prenose sa oca na sina.

Osobine koje se prenose dominantnim genima su spojene ili guste obrve, rupica na bradi, sposobnost da se uvrne jezik, široka ušna resica, beli pramen, koji češće imaju muškarci, tamna koža, debele usne i široka brada. Recesivni geni su svetla ili crvena kosa, levorukost, plave ili sive oči i svetla put.

Otac

Od oca će dete verovatno naslediti visinu, rupice na obrazima, oblik i strukturu zuba, velike uši, oblik nosa, punije usne, srčane probleme, neplodnost, dominantnu ruku.

Majka

Majčini geni odgovorni su za boju i strukturu kose, sklonost ćelavosti, oblik nožnog palca, brzinu starenja, daltonizam, inteligenciju, obrasce spavanja, debljanje, hemofiliju.