Dom i porodica

ODLIČNO ĆE VAM DOĆI U TOPLIM LETNJIM NOĆIMA: 8 trikova kako se rashladiti bez upotrebe klima uređaja

Vrele letnje noći znaju da budu poprilično teške, a dani nakon njih još gori. Kada se temperature propnu preko 30 stepeni Celzijusa, zidovi se zagreju, tokom noći gotovo da je nemoguće zaspati. Ukoliko nemate klima uređaj ili ga jednostavno ne koristite postoje načini da se i bez njegove upotrebe rashladite. Evo o čemu je reč. 

22.06.2021. - 15:00h
Topla letnja noć
Topla letnja noćfoto: Stokkete/Shutterstock

Ako ste među onim srećnicima koji u svom stanu ili kući imaju klima uređaj sigurno znate i da oni nisu zdravi, kao i da se ne preporučuje da on bude uključen tokom čitave noći.

Klima uređaji i njihov uticaj na zdravlje

Prvi problem se javlja već kod postavljanja temperature prostorija. Idealna temperatura unutarnjeg prostora bi u pravilu trebala biti 7-8 stepeni niža od spoljne temperature, a neki je spuste do najniže moguće granice.

Drugi problem je što klima uređaji isušuju vazduh u prostoriji  što može da prouzrokuje isušivanje sluznice nosa. Tako se oslabljuje obrambena funkcija sluznice, nastaje začepljenost i curenje iz nosa, kijanje, crvene oči i natečeni očni kapci.

Ako u obzir uzmemo i pomalo nervirajući zvuk koji ona ispušta i veći mesečni račun za struju, počinjemo da razmišljamo i o alternativnim metodama.

Evo par trikova kako da rashladite spavaću sobu i konačno se ljudski naspavate: 

1. Pametno postavite ventilatore u sobi

Ventilatori sami po sebi ne hlade vazduh već omogućavaju da vazduh struji svuda po sobi, zato nikako nemojte ventilator stavljati odmah pored prozora. Bolje ga postavite kod otvorenih vrata sobe ili hodnika kako bi hladniji vazduh iz hodnika uz pomoć ventilatora ulazio u sobu.

2. Kombinacija leda i ventilatora

Ako želite dodatno osveženje ispred ventilatora stavite kanticu punu leda. Kako se on bude topio, ventilator će širiti hladan vazduh i biće mnogo prijatniji boravak u prostoriji.

3. Na prozor stavite mokru krpu

Otvoreni prozor i mokra krpa rade istu stvar kao led i ventilator. Pre nego što krenete na spavanje, širom otvorite prozor i preko njega stavite mokru krpu. Tako će u sobu umesto toplog ulaziti nešto hladniji vazduh.

Tople letnje noći
Tople letnje noćifoto: Stokkete/Shutterstock

4. Spavajte u pamučnoj posteljini

Tokom toplih noći sklonite sve zaštitne prekrivače, jastuke, pokrivače i jorgane. Oni zadržavaju toplinu. Tokom leta su vam potrebni samo pamučni prekrivači, što tanji i laganiji. Pamuk je materijal koji propušta vazduh i prijatan je za kožu, a budući da ga ima mnogo vrsta, najbolje je da odaberete onaj od čistog pamuka.

5. Naučite tačke na telu koje će vas rashladiti

Bez obzira da li ćete kupiti posebne pokrivače i jastuke ili ćete staviti poseljinu u zamrzivač hladne oboge na pravom mestu na telu mogu vas rashladiti za tili čas. Takve zone se nalaze iza vrata, dok ćete rashlađivanjem čela postići samo trenutno olakšanje, piše Perfekta.hr

6. Spavajte goli

Pre spavanja se istuširajte u mlakoj vodi i dok ste još vlažni, brzo uskočite u krevet. Za još bolji efekt, stavite posteljinu u zamrzivač na 20-ak minuta. Izvadite je i pokrijte se njom. To će vam doneti dodatno olakšanje.

7. Hidrirajte se

Jedan od boljih načina kako se rashladiti tokom leta je da snizite temperaturu tela tako što ćete piti što više vode. Da biste lakše zaspali pred spavanje popijte čašu vode. Nemojte da preterujete, jer će vam onda san naruštiti to što ćete često ustajati kako biste išli u toalet..

8. Nabavite dušek koji je pogodan za letne vrućine

Ako niste za uradi sam projekte, a svejedno želite da izbegnete letne sparine i znoj u krevetu, odaberite dušeke koji su posebno dizajnirani za letnje vrućine.