Zašto dlake na telu rastu brže u trudnoći?

Primetili ste da vam kosa, ali i ostale dlake na telu rastu brže u toku drugog stanja? Saznajte zašto se to dešava i šta možete da uradite po tom pitanju.

Nije neobično, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Nije neobično, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
.

Svi znaju da trudnoća može učiniti neke čudne stvari vašem telu, od menjanja veličine cipela koje nosite, povećavanja grudi do pojavljivanja prištića. Čak može promijeniti boju vaše kože i zbog nje mogu krvariti desni prilikom pranja zuba. Međutim, jeste li znali da trudnoća takođe utiče na dlakavost po telu?

Ne radi se samo o kosi na vašoj glavi, već i o onim dlakama na licu, nogama i ispod pazuha. Možda ste čuli da žene postaju dlakavije kada su trudne i, iako je to čest slučaj, ne vredi uvek za svaku ženu.

Zbog čega se kosa i dlake menjaju? Trudnički hormoni uzrokuju promenu kose i dlaka tokom trudnoće. Preciznije, povećan nivo estrogena menja prirodni ciklus kose na glavi. To može uticati na svaku ženu drugačije, zbog čega neke žene imaju bujniju, sjajniju kosu, a neke mlohaviju i tanju kosu. Hormoni takođe mogu promeniti teksturu vaše kose, čineći je kovrdžavom iako je pre bila ravna ili obrnuto.

Isto tako, kosa može postati masnija ili više suva, a što se tiče dlaka na telu - zbog androgena dlake brže rastu, što znači da ćete morati da se depilirate, idete na depilaciju ili čupkati pincetom dlake mnogo češće nego pre.

"Sve dlake po telu u trudnoći rastu pojačano iz dva razloga. Najprije zbog visokog nivoa hCG - hormona posteljice. Štitna žlezda radi pojačano, a ona određuje rast dlaka po telu. Sa druge strane, progesteron kog ima u velikoj količini, sinkronizuje rast dlaka, pa deluje da one brzo rastu. Naime, dlake rastu naizmenično - u procesu koji uključuje anagenu, telogenu, katagenu i stanje privremenog mirovanja. To znači da na određenom prostoru kože jedna dlaka se tek sprema da raste, druga je tek otpala, treća je u maksimalnoj fazi, a četvrta - u stanju mirovanja, odnosno ne raste. Progesteron sve ove faze sinhronizuje, pa je jači rasta svih dlaka. Naravno, sve se vrlo brzo vrati u svoj uobičajeni tok nakon porođaja", kaže ginekolog Erden Radončić.

Prirodni ciklus kose ima svoje razdoblje rasta, razdoblje odmora i razdoblje ispadanja. Obično, 85 do 95 posto vaše kose je u rastućoj fazi, dok je 5 do 15 posto u mirovanju. Kada one 'odmarajuće' vlasi ispadnu (većina žena izgubi oko 100 vlasi dnevno), nove vlasi počinju rasti kako bi zauzele svoje mesto. Međutim, tokom trudnoće nivo estrogena može povećati dužinu vremena u kojoj je vaša kosa u fazi rasta. To znači da manje dlaka ispada i zbog toga trudnice često imaju bujniju i gušću kosu.

Hoće li kosa ostati takva i nakon trudnoće?

Nažalost, za one žene koje iskuse gušću i bujniju kosu tokom trudnoće, takvo stanje neće ostati zauvek. Nakon što rodite, ciklus vaše kose polako se vraća u normalu, pa ćete verovatno primetiti pojačano opadanje i tanju kosu nego u trudnoći. Ipak, do vremena kada vaša beba navrši jednu godinu, vaša kosa će se vratiti u svoju normalnu gustoću i teksturu.

"Hormoni trudnoće održavaju folikul u anagenoj fazi, ali nakon trudnoće folikuli ulaze u katagenu i telogenu fazu uzrokujući tako sinhronizovani parcijalni gubitak kose. Pojačano opadanje kose vidi se tri do devet meseci nakon porođaja, zavisno od trajanju dojenja. Opadanje kose prestaje petnaest meseci nakon porođaja", objašnjava dermatolog Ivana Manola.

Ako se susretnete sa pojačanim opadanjem kose, dr Manola preporučuje kako kosu treba prati blagim šamponom, brisati suvim, toplim peškirom, a kosu je dobro sušiti prirodno ili nižom jačinom fena za kosu. Takođe treba izbegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. Oštećena kosa može se popraviti i pravilnom ishranom, odnosno preporučuje da se poveća unos vitamina B, E, selena i cinka.

Izvor: miss7mama.hr