JEFTINO I LAKO: Operite sudove bez klasičnih deterdženata, samo uz pomoć namirnica iz vaše kuhinje

Ukoliko želite da smanjite upotrebu hemikalija u svom domaćinstvu i težite da nađete alternativu za klasične deterdžente za pranje sudova ovo su pravi saveti za vas. Uz upotrebu soli, sode bikarbone i sirćeta vaši tanjiri, čaše, šerpe će blistati.

Žena pere sudove, foto: Dean Drobot/Shutterstock
Žena pere sudove, foto: Dean Drobot/Shutterstock
.

Soda bikarbona

Soda bikarbona predstavlja jedno od najefikasnijih sredstava za uklanjanje nečistoća u našem domu. Veoma je jednostavna za upotrebu, nema štetan uticaj na životnu okolinu i ima pristupačnu cenu.

Najefikasnija je kada se koristi u kombinaciji sa vrućom vodom i solju ili limuntusom. Ukoliko vam je dno šerpe zaprljano dovoljno je da u veću šerpu stavite vodu, dodate sodu bikarbonu i limuntus, potopite dno manje zaprljane šepre u nju i stavite da proključa. Kada je izvadite iz vruće vode samo blago žicom istrljajte nečistoću i sperite je pod mlazom vode.

Kuhinjska so

Kuhinjska so se ne korististi samo u ishrani. Ona je veoma efikasna i za čišćenje uprljanog posuđa, jer ima jaku abrazivnu moć. Na zaprljano posuđe pospite obilno so, grubim delom sunđera istrljajte nečistoće i isperite toplom vodom. Ako niste uspeli, postupak možete ponoviti nekoliko puta.

Limuntus

Limuntus se može naći gotovo u svakoj kuhinji. On je savršen kada je čišćenje kuće, odvoda, sudova u pitanju. Najefikasniji je kada se koristi sa vrelom vodom, a dodatnu snagu će dobiti ukoliko mu dodate malo sode bikarbone.

Ukoliko vas muči zapušen odvod, u njega sipajte 50g limuntusa i 50 g sode bikarbone, a potom sve to prelijte sa litar vrele vode. Hemijska reakcija će biti burna, a nakon nje vaš odvod će ponovo biti čist. Ovo možete ponoviti i nekoliko puta, a na kraju dodati aromatično ulje kako bi nestali i neprijatni mirisi.

Sirće

Ako želite da vaše posuđe od stakla, poput čaša i vaza sija punim sjajem možete ga oprati u rastvoru sirćeta i tople vode. Ono što je važno to je da neće oštetiti gleđ, a nakon ispiranja pod mlazom tekuće vode, potrebno je mekanim ubrusom dobro osušiti sudove. U njoj se nalazi kamenac, koji će sirće ukloniti, ali da bi sudovi sijali kao nikad do sad ipak je potrebno da ih malo izglancate. Bićete oduševljeni rezultatima.