Postoji 5 vrsta kuhinjskih krpa - znate li koja je za šta najbolja?

Verovatno i sami kod kuće imate nekoliko različitih vrsta kuhinjskih krpa i verovatno ih sve koristite za istu namenu. Ipak, svaka krpa zapravo ima svoju specifičnu svrhu i neke su bolje za brisanje, a neke za sušenje...

Postoji 5 vrsta kuhinjskih krpa, foto: New Africa/Shutterstock
Postoji 5 vrsta kuhinjskih krpa, foto: New Africa/Shutterstock
.

Krpe od frotira

Frotir je izuzetno mekan i dobro upija, što ga čini superiornim u radu s tečnošću. dobro je imati ih u blizini za sušenje posuđa i ruku, a stručnjak za čišćenje Anđela Bel kaže da su posebno korisne za čišćenje velikih izliva i fleka od tečnosti.

Iako su dobra, ekološka zamena za papirne ubruse kada je reč o upijanju, možda ne biste hteli da koristite frotirne krpe za poliranje određenih materijala, poput stakla ili nerđajućeg čelika, jer ostavljaju mnogo vlakana.

Ravno tkane krpe

Krpe s ravnim tkanjem manje su glomazna opcija koju možete da držite pri ruci za svakodnevnu upotrebu. Iako su "ravnije" od frotirnih i zato ne drže toliko vode, Bel kaže da dovoljno upijaju za sušenje posuđa ili brisanje radnih ploča. A budući da neće ostaviti dlačice ili tragove iza sebe, izvrsne su i za poslove poput brisanja uređaja od nerđajućeg čelika.

Dvostrane krpe

Dvostrane krpe, koje su ravne s jedne, a frotirne s druge strane, nude najbolje od oba sveta: jednu upijajuću stranu za čišćenje i jednu bez dlačica za sušenje. Izvrsne su kao improvizovane prostirke za sušenje mokrog posuđa ili za pojednostavljivanje poslova čišćenja i sušenja. Dvostrane krpe možete da koristite i za poslove van kuhinje, poput pranja spoljašnje strane prozora, nameštaja ili za čišćenje automobila.

Retko tkana krpa

Ako vam se sviđa praktičnost papirnih ubrusa, ali ne želite da doprinosite otpadu, retko tkane krpe su idealne za vas. Tanke su i ne ostavljaju dlake, baš poput papirnatih ubrusa, ali za razliku od glomaznijih, debljih krpa, brzo se suše na vazduhu između upotreba. Bel predlaže da ih koristite kao kuhinjsku krpu za bilo šta, od sušenja ruku i posuđa do kulinarskih zadataka.

Krpa od mikrofibera

Krpe od mikrofibara su izvrsne za mnoge zadatke brzog čišćenja. Kad su mokre, s površina skupljaju klice, prljavštinu i sitne mrvice, a kad su suve, dobre su za uklanjanje prašine i dlaka s kućnih ljubimaca. Odlično funkcionišu i s bilo kojim sredstvom za čišćenje u spreju.

Krpe od mikrofibar su izvrsne za čišćenje gotovo svake površine. Možete ih koristiti i na nerđajućem čeliku, hromu, prozorima i ogledalima.

Pazite da ne upotrebljavate omekšivač za veš kad perete krpe od mikrovlakana. Bel kaže da omekšivač može da ostane u vlaknima i kasnije prouzrokuje nastajanje tragova na staklu i drugim površinama, piše Apartmenttherapy.