Dom i porodica

Šta se događa s detetom kad ga ostavite u vrelom automobilu? OTVORENI PROZORI NE POMAŽU!

Da li vam se to već dogodilo? Vozite se kući i vaše dete je zaspalo na zadnjem sedištu automobila. Usput morate da svratite u prodavnicu i do pošte, pa odlučujete da malo spustite prozor i ostavite dete da "u miru" spava. Ako vam se to dogodilo, nažalost niste jedini!

04.06.2021. - 14:00h
Ilustracija
Ilustracijafoto: logoboom/Shutterstock

Iako je primamljivo ostaviti dete na miru u automobilu dok vi jurcate naokolo, to je vrlo loša i po vaše dijete veoma opasna odluka.

Ogroman rizik

Najveću opasnost predstavlja toplotni udar (hipertermija). Ovo stanje može da ošteti mozak i druge organe tela, a u težem obliku može čak da dovede i do smrti. Nije potrebno mnogo vremena da telesna temperatura deteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu.

Temperatura u automobilu može da poraste za 10 stepeni Celzijusa za samo 10 minuta i 22 stepena u sat vremena. Napolju ne mora da bude vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi događali su se pri spoljašnjoj temperaturi nešto iznad 20 stepeni. Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasan nivo.

Detetovo telo zagreva se tri do pet puta brže od tela odrasle osobe. Deca imaju veliku površinu tela koja apsorbuej toplotu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Većina dece žrtava toplotnog udara u automobilu bila su do 3 godine starosti, ali nesreća može da dogodi i deci starijoj od 14 godina.

Ostali rizici ostavljanja deteta samog u automobilu uključuju nesrećne slučajeve poput onog da se dete zaključa u prtljažnik, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja.

Šta možete da učinite kako biste zaštitili svoje dete od opasnosti?

* Nikada ne ostavljajte dete samo u vozilu, čak ni na trenutak!

* Nemojte dozvoliti da se vaše dete igra u automobilu.

* Zaključajte sva vrata i prtljažnik nakon što su svi izašli iz automobila.

* Držite sve ključeve van dosega vašeg deteta.

* Ako dete nestane, prvo proverite bazen ako ga imate. Zatim proverite auto, uključujući i prtljažnik.

Šta bi trebalo da učinite ako vidite dete ostavljeno u automobilu?

Odmah nazovite policiju. Ako vidite da je dete u lošem stanju izvadite ga iz automobila što je pre moguće.

NAUČITE KAKO DA POMOGNETE I SEBI I DRUGIMA

Ukoliko kod sebe ili drugih primetite simptome sunčanice najbolje je:

- osobu smestiti u hladovinu, u poluležeći položaj
- skinuti joj odeću,
- rashladiti je laganim polivanjem vodom (voda nikako ne sme da bude hladna, već sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak.

U slučaju nesvestice osobu treba položiti na bok, ali je neophodno potražiti i lekarsku pomoć. Telesnu temperaturu treba stalno kontrolisati, a s hlađenjem se može prestati tek kad se telesna temperatura snizi ispod 38 °C.

Povređenoj osobi treba davati hladne napitke (ako je pri svesti) te joj zabraniti konzumiranje pića koja utiču na pritisak i krvotok, najpre kafu i alkohol. Nakon sunčanice obično se može očekivati glavobolja koja može da potraje i danima, osetljivost na zvukove i vizuelne podražaje, šum u ušima i razdražljivost. Povređeni mora da odmara u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnoj okolini, piše Ordinacija.hr.