Posadite ove biljke i ne brinite za komarce: Oteraće ih i iz vrta i s balkona!

Stiže nam leto, a uz kupanje i sočne plodove voća i povrća, jedna od najvećih asocijacija su nam i komarci. Ako volite da provodite večeri na otvorenom, u svom vrtu ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrab nakon uboda, predstavljamo vam listu biljaka koje možete da zasadite, a čiji miris će oterati komarce.

Matičnjak. žalfija, nana, ruzmarin..., foto: nnattalli/Shutterstock
Matičnjak. žalfija, nana, ruzmarin..., foto: nnattalli/Shutterstock
.

Matičnjak i menta protiv komaraca

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahteva. Može da raste na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom. Sunce ili sena, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za teranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvežavajućim koktelima.

Mentu ili metvicu je bolje posaditi u neku posudu nego na tlo jer se jako brzo širi i ubrzo može da zauzme ceo vrt. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno tlo. Od listova se spravlja osvežavajući čaj ili sirup, a idealna je i za umake, hladne supe i poslastice.

Bosiljak i limunska trava kao najmirisnija zaštita

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija, zato ga posejte u veliku posudu i nikad vam neće nestati svežeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da posuda u koju ga sejete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time podstaći njegov rast.

Limunska trava odlikuje se osvežavajućim citrusnim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspeva u teglicama i može poslužiti kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Ruzmarin

Teglica ruzmarina postavljena u blizini prozora ili vrata ili pak posađena u uglu terase, sprečiće ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je efikasniji kad je u cvatu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bežati.

Ono što takođe odbija insekte jeste miris zapaljenog ruzmarina u kombinaciji sa suvim listovima žalfije koju takođe možete da posadite na balkonu ili prozorskoj dasci.

Lavanda

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno tera komarce, a s njima i moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete rezane cvetove i listove da stavite u vazu. Ili ih okačite u ugao balkona. Takođe, efikasno je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako pre, tako i nakon uboda komarca, piše agroklub.com.