Očekivali su jednu, a dobili četiri bebe: Posle 10 godina borbe za potomstvo desilo se čudo

Par je pre dve godine dočekao ćerku Zoe, a potom se dogodilo pravo malo čudo - ona je ostala trudna s četvorkama na neobičan način.

Ilustracija, foto: Svetlana Satsiuk / Shutterstock
Ilustracija, foto: Svetlana Satsiuk / Shutterstock
.

Nakon šest neuspešnih pokušaja veštačke oplodnje, sa poslednjim embrionom koji je ostao iz ciklusa iz kojeg se rodila i njihova ćerka Zoe, Sterlin Kaferata (36) i njen muž Bil su uspeli ponovo da "začnu". Sterlin, medicinska sestra, zatrudnela je ne s jednom bebom - već s četvorkama i to ne na sasvim običan način.

"Lekari su rekli da misle da se jedan embrion podelio na jednojajčane blizance, a onda je moje telo proizvelo još dva jajašca istovremeno kad smo bili na veštačkoj oplodnji, koja su oplođena prirodnim putem", ispričala je Sterlin.

To je bila neverovatna vest - poslednji embrion joj je na kraju doneo četvoro dece.

"Bila nam je potrebna cela večnost da se prilagodimo na tu vest. Znali smo da nam je to poslednji put da idemo na veštačku oplodnju, pa smo se u najboljem slučaju nadali jednoj bebi. Nikad nam nije ni palo na pamet da ćemo imati više od jedne bebe", objasnila je.

Par je saznao za četvorostruko iznenađenje u drugom mesecu njene trudnoće.

"Bili smo presrećni kad smo otkrili da sam ponovo trudna. Samo smo mislili da sam trudna s jednom bebom i bili smo oduševljeni što će Zoe dobiti brata ili sestru", rekla je Sterlin.

"Kad sam išla na prvi ultrazvuk, doktorka je uporno gledala u ekran. Uhvatila me je panika da ne vidi otkucaje srca ili tako nešto, a tad se okrenula prema meni i rekla da ne može da veruje - da se zapravo očitavaju četiri različita otkucaja srca", ispričala je.

Sterlin je u tom trenutku zamalo ostala bez vazduha od šoka.

"Skinula sam masku jer u jednom trenutku nisam mogla da dišem. Pogledala sam u Billa, a i on je odjednom pocrveneo, valjda od šoka", kazala je.

Onda su joj doktori objasnili da je uz embrion koji joj je umetnut veštačkom oplodnjom i koji se podelio na dva, njeno telo proizvelo još dva jajašca te da su svi istovremeno oplođeni - što je bilo pravo čudo.

.

"Gotovo deset godina smo tako očajnički želeli da zasnujemo porodicu. Sad ćemo odjednom postati roditelji petoro dece", rekla je uz osmeh Sterlin.

Trudnoća je protekla glatko, iako je pažljivo nadzirana jer se trudnoća s četvorkama smatra visoko rizičnom. Sterlin je svakih četrnaest dana išla na ultrazvuk kako bi proverila jesu li sve četiri bebe dobro i rastu li pravilno.

U 29. nedelji trudnoće primljena je u bolnicu na održavanje trudnoće. Četvorke - sin Enco i ćerke Lenon, Stela i Frančeska rođene su krajem januara, kad je Sterlin bila trudna samo 31 nedelju, piše britanski "San". Četvorke su jako dobro napredovale. U februaru su mogli da odvedu kući dve bebe, a u martu druge dve.

"Samo činjenica da smo sad mogli odjednom da ih mazimo kad god smo poželeli je bila neverovatna. A Zoe je bila tako uzbuđena, još od porođaja, da nije mogla da dočeka da upozna svog brata i sestre" - rekla je Sterlin.

"Neverovatno je napokon videti ih sve zajedno. Kad postanu dovoljno stari da razumeju, sve ćemo im ispričati o njihovom neverovatnom rođenju. I kako su njihovi mama i tata deset godina pokušavali da imaju dete, a onda ih je odjednom bilo pet", zaključio je Bil.

Izvor: superzna.b92.net