Dom i porodica

Zbog nekoliko principa u Holandiji odrastaju NAJSREĆNIJI klinci!

Deca je generacijama vaspitavaju na ovaj način.

15.05.2021. - 14:00h

UNICEF-ova studija je pokazala da u Holandiji odrastaju najsrećnija deca. Ova zemlja podržava savremeno roditeljstvo, decu uči od malena da umesto prevoza koriste bicikl, da budu svoji i fokusirani na svoj životi put.

Holandski način vaspitavanja smatra se jednim od najboljih na celom svetu. Uspešna, srećna i zadovoljna deca postaju zahvaljujući ovim principima.

Imaju svoju slobodu

Mnoga holandska deca sama pešače ili se biciklom voze do vrtića i škole od prvog dana. Ulice holandskih gradova prepune su dece i mladih koji prolaze na biciklima, bez roditelja na vidiku.

Tajna nije u tome što su holandski roditelji preterano opušteni, već u izvanrednog prilagođenosti naselja slobodnom kretanju dece. Ulice imaju široke biciklističke trake, brzina saobraćaja se ograničava, a oznake napravljene posebnim bojama naglašavaju prednost biciklista. Sve to doprinosi osećaju sigurnosti koji holandskim roditeljima dozvoljava da svoju decu bez mnogo straha puštaju da se slobodno kreću kroz gradove.

Prilagođavanje ulica deci u Holandiji se vrši sa svešću da je njihova sloboda važan preduslov za razvijanje odgovornosti i samostalnosti. A ukoliko nema bezbednog okruženja, nema ni dečije slobode. Holandski roditelji zato mogu da uživaju u privilegiji da svoju decu od malih nogu puštaju da slobodno tumaraju po okolini, što deci usađuje osećaj nezavisnosti, dok odrasli imaju više vremena za opuštanje i druženja.

Biti najbolji nije najvažnija stvar u životu

Obrazovni sistem u Holandiji nije isključivo posvećen dobijanju što bolje ocene, već razvijanju detetove znatiželje i sposobnosti za samorazvoj. Tako se ponašaju i roditelji. Dete nikad neće naići na negodovanje roditelja zbog loše ocene. Oni ih uče da nije neophodno biti najbolji u svemu, već samo u onim stvarima prema kojima imaju strast.

Znati biti svoj jednako je važno kao i znati čitati i pisati

Deca se od malih nogu uče da budu svoji, da budu posebni i da se ne upoređuju sa drugima. Svako dete u Holandiji je fokusirano na svoj životni put i tuđi uspeh im ne smeta. Oni su vaspitani tako da znaju da cene sopstvene vrline, ali i mane. Tolerancija je u ovoj zemlji izuzetno važna.

Izvor: detinjarije.com