Da li stvarno grešimo sa količinom deterdženta? Ovo je idealna doza koja će vam uštedeti novac

"Otkrili smo da se veš možete odlično oprati ako koristite samo deo preporučene doze deterdženta. U zavisnosti od toga o kom je deterdžentu reč, dovoljna je često samo trećina, ili četvrtina preporučene količine, što dovodi od velike finansijske uštede", rekao je Ešli Ajrdejl, stručnjak za belu tehniku.

Koliko deterdženta staviti, foto: Anetlanda/Shutterstock
Koliko deterdženta staviti, foto: Anetlanda/Shutterstock
.

Istakao je da u njegovoj zemlji, Australiji, koristi se previše deterdženta za pranje veša i da se, kad peremo već sa polovinom ili manje deterdženta od preporučene količine, mogu postići isti rezultati.

I u nekim ranijim testovima stručnjaci su otkrili da mnogi praškovi za pranje veša daju isti efekt kod pranja i sa pola preporučene doze. Pritom je svejedno da li se koriste tečni ili deterdžent u prahu. Taj izbor zavisi od oznaka na veš mašini i ličnim preferencijama.

- Otkrili smo da deterdžent u prašku uvek nadmaši tečni. Tečni deterždent je zapravo onaj u prahu, pomešan sa vodom, pa tako zapravo u ceni plaćate i vodu - kaže Ešli Ajrdejl.

Kako pravilno oprati beli veš?

Ipak, dodaje, proteklih godina se i među tečnim deterdžentima može naći nekih koji odlično peru, pa su čak i efikasniji od praška. Dodaje kako bi trebalo koristiti tečni deterdžent ako imate mašinu sa malom potrošnjom vode, jer se prašak u malim količinama vode možda neće dobro otopiti. Ali, i tome možete doskočiti, tako što ga pomešate sa malo vode, prenosi Daily Mail.

Koji god deterdžent izabrali, možete prepoloviti dozu u odnosu na preporučenu i veš će biti jednako dobro opran, tvrde stručnjaci.

Stručnjaci su utvrdili da prašak bolje skida sveže mrlje i da bolje deluje kod visokih temperatura i belog veša, dok na tamnijoj deći može ostaviti puderasti trag, ako se dobro ne otopi. Tečni deterdžent bolji je kod efikasnijih mašina koje imaju funkciju da štede potrošenu količinu vode. Iako je prašak efikasniji, tečni deterdžent rešava vas i brige oko naslaga praška koje se nakupljaju u pregradama za deterdžent, dodaje Ajrdejl.

Izvor: zena.blic.rs