Vraćamo se u prošlost: Iznenadiće vas šta su 1962. godine muškarci mislili o prisustvu na ženinom porođaju

Interesantna anketa objavljena na Jutjubu vraća nas u 1962. godinu na ulice Sidneja kada je prolaznicima postavljeno jednostavno pitanje „Da li bi muževi trebalo da gledaju rođenje svoje dece?"

Ilustracija, foto: kipgodi / Shutterstock
Ilustracija, foto: kipgodi / Shutterstock
.

Odgovori su iznenađujuće savremeni, s obzirom na to da je anketa rađena pre 60 godina. Na našim prostorima tata u porođajnoj sali bio je retkost, dok je u pojedinim porodilištima prisustvo supruga na porođaju bilo zabranjeno. Naravno, epidemija koronavirusa vratila nas ne nekoliko koraka unazad, te se u skorije vreme ne očekuje da će porodilja imati tu vrstu podrške.

Ovo pitanje u Australiji je pokrenuto pre više od pola veka, a danas čak i za vreme epidemije očevi imaju uslova da prisustvuju porođaju.

Tada, na ulicama Sidneja muškarcima i ženama televizijska ekipa postavila je jednostavno pitanje, a odgovori su bili iznenađujuće pozitivni.

Da li bi muževi trebalo da gledaju rođenje svoje dece?
Pročitajte neke od odgovora

„Žena prolazi kroz mnogo bola, a to putovanje prolazi zbog sebe i svog supruga. Mislim da svi problemi u bračnom životu treba da se dele jednako i zato mislim da bi suprug trebalo da prisustvuje porođaju", izjavio je jedan prolaznika.

„Mislim da ne bi trebalo jer bi žena trebalo da ima privatnost u tom delu svog života", rekla je jedna sugrađanka.

„Lepa je stvar da muškarac vidi kako njegovo dete dolazi na svet. Ja mislim da je to u redu", rekao jedan stariji gospodin.

„ Da, svakako da bi trebalo da prisustvuje", rekao je kratko mlađi muškarac.

„Kada ste venčani vi postajete jedno i trebalo bi da delite sve", odgovorio je prolaznik.

„Oh, možda to ne bi bila tako loša ideja. Možda tada ne bi želeli da imaju tako mnogo dece ako bi gledali porođaj", uz osmeh je rekla jedna gospođa.

„Ne, mislim da je očevima nesto u čekaonici", kratko je odgovorio na pitanje jedan stariji prolaznik.

„To zavisi od temperamenta supruga, ali i osećanja žene da li ona to želi ili ne. Ali ako vam ja lično bi voleo da budem na rođenju svoje dece", uviđavno je odgovorio stariji muškarac.

Među anketiranima je bio i jedan doktor koji je odgovorio negativno na postavljeno pitanje „u određenim okolnostima mogu prisustvovati, ali mislim da ima mnogo razloga protiv prisustva."

„Mislim da bi muškarcima bilo od velike koristi da to vide", rekla je novinaru starija gospođa.

U komentarima na objavljen video snimak objavljeno je pregršt komentara koji se najviše osvrću na pozitivne komentare i progresivnost starijih anketiranih građana.

Izvor: bebac.com