Kako PRAVILNO DA ZAMRZNETE meso da se NE PRETVORI U SANTU LEDA i da mu ne skratite ROK TRAJANJA?

Ispoštujte ova jednostavna pravila i olakšajte sebi život.

meso u zamrzivaču, foto: Sergei Tremasov/Shutterstock
meso u zamrzivaču, foto: Sergei Tremasov/Shutterstock
.

Svi znamo da zamrzavanje produžava rok trajanja hrane. Isto tako je važno da ispoštujete neka pravila da bi zamrznuto meso najpre bilo bezbedno za konzumiranje, a potom i ukusno kada odlučite da ga pripremite.

Kao prvi korak, sačuvajte etiketu sa kupljenog mesa jer na njoj piše datum kada ste ga nabavili, kao i tačna težina namirnice. Ako meso zamrzavate u kesi, etiketu zalepite selotejpom kako bi vam podaci bili lako dostupni, savetuje 24sedam.rs.

Ako zamrzavate mleveno meso u obliku pljeskavica ili ćevapa, nemojte napraviti najčešću grešku i zamrznuti sve “na gomili”. Bolje je da meso poređate na poslužavnik ili pleh i pustite da se zamrzne tako odvojeno.

Tek onda zamrznuto meso poređajte u kutiju za zamrzivač, odvojite slojeve providnom folijom i moći ćete da izvadite jednu, dve ili koliko već želite pljeskavica, a da vam se kompletna količina ne sledi u jednu nepreglednu smesu prekrivenu kristalima leda.

Ako pravite ćufte i želite da ih zamrznete, uradite isto – proces je identičan za već ispržene ili sveže. Neka se zamrznu odvojeno i onda ih poređajte u plastičnu kutiju. Lakše ćete ih izvaditi kada vam budu potrebne.