KORISTAN TRIK: Stavite šolju pirinča u ormar i gledajte šta se dešava!

Znamo kako sve može da se koristi u kuhinji, ali postoje i neki trikovi za korišćenje pirinča koji se ne tiču samo kuvanja.

Da li ste već isprobali ovaj trik?, foto: Kokulina/Shutterstock
Da li ste već isprobali ovaj trik?, foto: Kokulina/Shutterstock
.

Ako ste do danas mislili da od pirinča nema druge koristi, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da ga stavite u garderober. Da, dobro ste pročitali, u garderober!

SKUPLJA VLAGU
Ako ste čuli za trik da se u pirinač stavi mobilni telefon kada vam padne u vodu, znate da taj trik i deluje jer će sakupiti vlagu. Ovo je korisna informacija ako znamo da u garderobu može da se zavuče vlaga i da dovede do pojave neprijatnog mirisa, a posledica je nedovoljno osušena odjeća ili višak vlage u prostoriji. Sad kad smo sve objasnili jasno je da pirinač može da pomogne.

OSVEŽIVAČ VAZDUHA
Kako će upiti vlagu iz prostorije, tako će i delovati kao osveživač vazduha. Ne morate da trošite puno novca i vremena kako biste pronašli savršen miris za garderobu (ili kuću) već možete sami da ga napravite i to tako što ćete pirinču dodati par kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja.

EVO KAKO DA NAPRAVITE "MIRISNI" PIRINAČ
Sve što vam je potrebno jeste jedna šolja pirinča, savet je da koristite običan beli, malo esencijalnog ulja, posuda u koju ćete staviti pirinač, malo tkanine i gumica.
Pirinač pomešajte s 10-ak kapi esencijalnog ulja u posudi. Uzmite komad prozračne tkanine i njom prekrijete posudu. Gumicom sve dobro učvrstite.

Posudu s pirinčem stavite u garderober, na mesto gde ljubimci i deca neće moći da je dohvate. Nakon par meseci taj pirinač zamenite novim "osveživačem vazduha". Ako koristite smeđi pirinač umesto belog, brže ćete morati da ga zamenite jer brzo prestane da deluje.

* BONUS SAVET - AKO ŽELITE DA VAM VEŠ DIVNO MIRIŠE, DODAJTE MU:

***Sok od limuna

Limun deluje kao prirodni izbeljivač, a uz to će vaš veš nakon pranja neodoljivo mirisati.

***Sodu bikarbonu

Baš kako je stavljate u frižider da upije sve neprijatne mirise, tako možete da je dodate i vešu kako bi pojačala miris prašku.

***Esencijalna ulja

Ona su idealno prirodno sredstvo za borbu protiv bakterija i plesni. Dovoljno je dodati par kapi ulja lavande, eukaliptusa ili mente kako biste sprečili nastanak buđi, ali i neprijatan miris na vlagu, piše Ordinacija.hr.