Šta sve možete da kažete DECI umesto – "BUDI PAŽLJIV" i kakvu poruku to šalje!

Kada stalno govorite svojoj deci da budu pažljiva, ne dajete im priliku da rizikuju i pogreše, a samim tim i nešto nauče. Rizikovanje ponekad znači i neuspeh. Ali ako nikada ne rizikujete, ako neprestano igrate samo "na sigurno" plašićete se i najmanje greške i neuspeha.

Ilustracija, foto: Sharomka/Shutterstock
Ilustracija, foto: Sharomka/Shutterstock
.

Ako biste na minut zatvorili oči i razmislili o svom danu, kojih se fraza sećate da ste ih najviše upućivali svojoj decu?

Šanse su velike da je to "budi pažljiv". Minimum jednom, a maksimum gotovo da ne postoji. U kombinaciji sa "bez udaranja", vi zapravo samo pokušavate da sprečite svoje dete da sebe ili nekog drugog povredi. Ali, problem je u sledećem: kada stalno govorite svojoj deci da budu pažljiva, ne dajete im priliku da rizikuju i pogreše, a samim tim i nešto nauče.

Rizikovanje ponekad znači i neuspeh. Ali ako nikada ne rizikujete, ako neprestano igrate samo "na sigurno" plašićete se i najmanje greške i neuspeha. Strah od neuspeha je jedan od onih koji vas mogu progoniti celog života. Važno je da detetu još od malih nogu omogućite da pokušava i ispravlja svoje greške, da ne bi neuspeh smatralo nužno nečim što je loše. Jer izlazak iz zone komfora, najčešće ide ruku pod ruku sa uspehom.

Kada dovikujete detetu na igralištu koje prelazi poligon sa preprekama da bude pažljivo, vi mu šaljete poruku da ne verujete njegovom rasuđivanju. Takođe u detetu možete izazvati strah od isprobavanja novih stvari. Stručnjaci napominju da ne podsticanje dece da rizikuju može u kasnijem dobu da izazove brojne anksiozne probleme, piše PureWow, a prenosi Ženskimagazin.

ALI ŠTA AKO DETE IZGLEDA KAO DA ĆE PASTI ILI SE POVREDITI?

U većini slučajeva bićete iznenađeni spretnošću vašeg deteta, ako ne viknete "pazi!". Dovoljna je samo jedna vaša reč i uzvik da bi ono izgubilo samopouzdanje, okliznulo se i palo. Ako se suzdržite da ne odreagujete kako biste inače, otkrićete da je vaše dete mnogo veštije nego što mislite. Procena rizika raste i cveta sa svakom novom odvažnom situacijom kroz koju dete prolazi.

Kada uzviknete detetu da bude oprezno na igralištu, vi ne želite svesno da ga ometete u razvoju, jer to nije nešto što jedan odgovoran roditelj želi. Ono što zapravo tražite od njega je procena rizika. Umesto uobičajene fraze "budi pažljiv" možete da pokušate sa:

- zapamti da su makaze koje držiš oštre i da tvoja sestra sedi kraj tebe

- jesi li primetio da je to kamenje koje nosiš teško

- to kamenje po kom hodaš je klizavo zar ne

- kakav je tvoj plan sa tim velikim štapom u ruci

- da li se osećaš stabilno dok stojih na tom deblu

- da li imas dovoljno snage da se držiš za tu granu

- kako planiras da siđeš sa tog drveta

- pokušaj da koristiš svoje ruke/noge/ramena/stopala...

- da li čuješ automobile koji nailaze

- ne žuri

- ovde sam ako ti zatrebam