Neke bebe se rađaju sa kosom, a druge ćelave. Zašto?

Prema jednom verovanju se kaže da majke koje su tokom trudnoće imale problem sa gorušicom, dobiće bebu sa puno kose. Bez obrzira da li je ovo tačno ili ne, činjenica je da neke bebice imaju kosu odmah po rođenju, a druge ne. Stručnjaci smatraju da postoji više uzročnika - od genetike do rada hormona tokom trudnoće.

Ilustracija, foto: Golubovy / Shutterstock
Ilustracija, foto: Golubovy / Shutterstock
.

Beba rođena sa puno kose mogla bi da je izgubi nekoliko meseci kasnije, a ćelavoj bebi nakon nekog vremena može da poraste gusta kosa. Nova kosa bi mogla čak da se vidno razlikuje od prve kose.

Genetika igra ulogu

Iako stručnjaci nisu 100 odsto sigurni zašto se neke bebe rađaju s kosom, a neke ne, oni veruju da su jednim delom za to odgovorni geni. Kosa obično počinje da raste oko tridesete nedelje trudnoće.

Majčini hormoni

Nivo hormona tokom trudnoće je visok, a to takođe može da utiče i na rast bebine kose.

Ćelavim bebama ne nedostaje nužno hranjivih sastojaka

Ako se vaša beba rodila sa veoma malo kose ili gotovo ćelava, to nije razlog za zabrinutost. Redovnim pregledima u prvoj godini života, pedijatri će pratiti njen razvoj.

Gubitak kose kod bebe je normalan

Većina novorođenčadi izgubi deo ili celu kosu u prvih šest meseci života. Uobičajeno je da gube kosu usled trljanja vlasišta o podlogu na kojoj spavaju. Takvih trenja biće manje kada počnu više da se kreću i sede, a ne samo da leže, piše Bright Side.

Neke bebe postupno gube kosu i istovremeno im raste nova, dok neke najpre potpuno izgube novorođenu kosu, a potom im izraste nova kosa.