Dom i porodica

Kako da budete sigurni da su bebine stvari potpuno čiste? Evo nekoliko trikova!

Saveti koji će vam olakšati svakodnevnu rutinu i učiniti da budete sigurni da su bebine stvari potpuno čiste.

08.04.2021. - 14:00h
Kako da budete sigurni da su bebine stvari potpuno čiste?
Kako da budete sigurni da su bebine stvari potpuno čiste?foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock

Igračke za kupanje

Ignorišite savete da ih stavljate u mašinu za pranje posuđa. Neke igračke ne mogu da podnesu temperaturu mašine, što znači da plastika može da ispuca tokom vremena. Umesto toga, rešenje je da sipate 3/4 šolje izbeljivača u jedan galon vode i ubacite igračke. Kada se tečnost upije u plastičnu igračku, vi je promućkajte i iscedite tečnost. Isperite toplom vodom i pustite da se osuše na vazduhu.

Dodatni savet: Pre upotrebe nove igračke za kupanje zatvorite sve rupice lepkom.

Plišane igračke

Omiljene nežne igračke se vremenom isprljaju, a pranje tog najboljeg drugara za spavanje vam sigurno ide na živce. Ipak, nemojte se igrati sa njegovim pranjem! Prvo proverite savet na etiketi. Ukoliko je dozvoljeno pranje u mašini, slobodno ih tako perite. Ukoliko nije, budite oprezni. Neke igračke ne mogu lepo da se osuše nakon pranja u mašini, te će se nakon toga ubuđati. Ubacite igračku u jastučnicu (i potrudite se da deca to ne vide) sa čašom sode bikarbone i protresite da se soda rasporedi. Nakon toga izvadite igračku i prospite sodu bikarbonu iz jastučnice. Fleke sa igračke prebrišite vlažnom krpom.

Stolica za hranjenje

Eksperti se slažu sa tim da je ovo poteško, jer se mnoge trake stolice teško pomeraju. Ipak, u većini slučajeva jastuk za sedenje možete da odvojite i opereti. Trake možete da očistite četkicom za zube i to miksom vode i sirćeta.

Dodatni savet: Kada kupujete stolicu, trudite se da odaberete neku sa jednostavnim trakama i poslužavnikom koji može da se pomera. Takođe, što je jastuk za sedenje jednostavniji, to bolje.

Sedište za auto

Žitarice, grickalice, pesak, prosuto mleko... Postoji toliko haosa i prljavštine na zadnjem sedištu. Srećom, većina punjenja sedišta za automobil može da se pere u mašini za veš, ali je potrebno vreme da se vrati natrag. Olakšajte sebi uz nekoliko taktika:

- Iskoristite vlažne maramice da očistite tečnost čim se prospe

- Pomoću vakuma usisajte prljavštinu

- Isterajte mrvice i prljavštinu pomoću kompresovanog vazduha

- Sve zalepljeno probajte da očistite četkicom za zube

- Sve što je jako zalepljeno probajte da odstranite nožem

Dodatni savet: Pri kupovini birajte sedišta koja se vrlo lako sklapaju ponovo.

Dušek za krevetac

Obrišite vodootporni dušek vlažnim maramicama. Stvarno, to je sve. Ukoliko je prekriven materijalom, izmešajte 1/4 šolje hidrogen peroksida, 3/4 šolje vode i pola kašičice deterdženta za sudove. Natopljenim sunđerom obrišite dušek. Hidrogen peroksid je ključan jer uništava bakterije. Neka se dušek potpuno osuši pre nego što stavite svežu posteljinu.

Plastična korpa za pelene

Čišćenje sa univerzalnim sredstvom za čišćenje kuće biće sasvim dovoljno, ali da biste zaista pobedili sve te bakterije koje izazivaju miris, rešenje može da bude spoj dve šolje vode sa 40 kapi lavandinog ulja, koje ima antibakterijska svojstva.

Dodatni savet: Prilikom kupovine, korpe obložene čelikom sprečavaju zadržavanje mirisa.

Podloge za igru

One su pravi magnet za prljavštinu, jer su svakodnevno na podu. Koristite univerzalno sredstvo za čišćenje i toplu vodu i očistite pomoću tkanine. Nakon toga samo ostavite da se osuši. Ukoliko nije potrebno celokupno čišćenje, očistite prljavi deo vlažnom maramicom.

Lutke

Čvrste lutke se mogu staviti direktno u kadu dok se dete kupa, te imate dva u jednom - i igru i pranje. Za lutke koje su šuplje i u koje može da uđe voda, najbolje rešenje je brisanje sapunom i vodom, a potom brisanje tkaninom.

Noša

Kada dete piški, jednostavno je isperite univerzalnim čistačem ili sapunom i toplom vodom. Kada je veća nužda u pitanju ostavite sredstvo da odstoji 30 sekundi, dobro isperite vodom i ostavite da se osuši.

Šoljice

Ukoliko je šolja vašeg mališana poprimila gadan miris, verovatno je kriva silikonska guma. Ubacite te delove u posudu, pospite ih sodom bikarbonom i pustite da prenoće tako. Nakon toga svaki deo pojedinačno ubacite u sirće i vodu i pustite da prenoći 12 sati. Poslednji korak je čišćenje šolje i poklopca četkom za pranje flaša i potom ispiranje.

Dodatni savet: Tečnost je neprijatelj ovih čaša, pa tokom pranja odvajajte svaki deo posebno, i neka se svaki osuši pojedinačno pre nego što ih spojite, piše yumama.com.