FENG ŠUI PRAVILA za uređenje DEČJE SOBE - krevet, boje, skladištenje igračaka... Sve može imati veze!

Da bi stvorili bezbedno okruženje za svoje mališane, iskoristite i Feng Šuzi kako biste usmerili pozitivnu ČI (prirodnu energiju) u pravom smeru i tako obezbedili svom detetu sigurno utočište.

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock
.

Jedan od prvih pokazatelja da nešto nije u redu jeste činjenica da dete više vremena žeči da provodi u vašem krevetu nego u svom. Poremećaj spavanja je jedan od indikatra da je vreme za hitne promene enterijera.

KREVET U SOBI VAŠEG DETETA

Krevet treba da bude pozicioniran uz zid kako bi se obezbedila stabilnost i podrška, ali izbegavajte postavljanje pored vrata ili ispod prozora. Feng Šui stručnjaci savetuju da nameštaj bude svetle boje i zaobljenih ivica.

ŠEMA BOJA

Šema boje u sobi je od vitalnog značaja za psihološko stanje deteta. Lepe, smirujuće pastelne nijanse će uticati najbolje. Dokle god izbegavate intenzivne boje kao što su crvena, magenta i roze nećete imati nikakvih problema.

ZONE U DEČIJOJ SOBI

Često se spavaća soba deteta kombinuje sa igraonicom i zato morate pravilno da podelite prostor. Stvorite najmanje dva različita dela - jedan za zabavu i jedan za spavanje. Dok zona za spavanje mora biti pregledna i opuštajuća, zona za zabavu može da bude šarena i po malo neuredna...

Lep tepih takođe čini odličan dodatak dečijoj sobi. Međutim, treba da budete veoma oprezni kada birate materijale. Prirodni materijali poput pamuka i vune su na vrhu liste, naravno ako vam budžet to dozvoljava.

DEKOR U DEČIJOJ SOBI

U spavaćoj sobi deteta, ne bi trebalo da bude nikakvih ogledala na zidovima. Prema Feng Šui pravilima, oni su previše aktivni (Jang). Ogledalo može da poboljša maštu dece i da im poremeti spavanje. Umesto toga, izaberite lepe porodične fotografije koja će pomoći vašem malom anđelu da se oseća bezbedno.

PROSTOR ZA SKLADIŠTENJE

Gužva u sobi remeti ČI energiju u prostoriji i izaziva probleme sa spavanjem, tako da morate da implementirate sistem za skladištenje, kako bi izbegli gužvu u sobi u svakom trenutku. S vremena na vreme sredite odeću i igračke svog deteta, bar jednom godišnje. Najbolje bi bilo svake sezone da uklonite sve stvari koje nisu u upotrebi.

ELEKTRIČNI UREĐAJI

Poželjno je da se što manje električnih uređaja nalazi u prostoriji gde obitava vaše dete. Neka lampe, satovi, računari i sl. budu udaljeni najmanje dva metra od kreveta za spavanje.