Dom i porodica

Da li ste znali? Ova ČETIRI materijala koja NE BI TREBALO da perete sa OMEKŠIVAČEM

Svi vole čistu, mirišljavu i mekanu odeću, međutim, pri pranju nekih stvari trebalo bi izostaviti omekšivač. Evo koje materijale ne biste smeli da tretirate omekšivačem... 

03.04.2021. - 10:39h
Da li ste znali?
Da li ste znali?foto: Depositphotos/Tinatin1

Kada odeći želimo da damo malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će zaista omekšati tkaninu, redukovati statički elektricitet i dodati miris našem vešu, piše Zadovoljna.hr. Međutim, neke tkanine ne bi smele da se tretiraju omekšivačem, a evo i koje:

1. Tkanine od mikrovlakna

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima tkanine od mikrovlakna izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem polako ćete uništiti njihovu učinkovitost i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odeća

Većina sportske odeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbovanju telesnih tečnosti.

3. Odeća od nezapaljivih tkanina

Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mestima gde ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i na taj načni ih čini zapaljivima.

4. Peškiri

Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – apsorpciji. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanki sloj 'voska' zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo. Uostalom, bez problema ih možete učiniti mekanima i bez upotrebe omekšivača.