Ne bacajte koru od banane: "Briše" bore i ujede insekata, polira kožne predmete bolje od kreme i to nije sve!

Banane su tropsko voće bogato mnogim vitaminima i mineralima. Većina ljudi baca njenu koru, a da pritom ne zna koliko kristi zapravo imamo i od nje. Saznajte kako!

Ne bacajte koru pre nego što je iskorstite u domaćinstvu, foto: Pavlo Lys/Shutterstock
Ne bacajte koru pre nego što je iskorstite u domaćinstvu, foto: Pavlo Lys/Shutterstock
.

1. Kao sredstvo koje umiruje ujede insekata
Ako vas je ujeo komarac ili bilo koji insekt, sprečite crvenilo i iritaciju koja izaziva nesnosni svrab uz pomoć kore banane. Na mesto ujeda utrljajte parče kore i svi problemi će nestati.

2. Za manje bora na licu
Kora banane, kao što je već rečeno, sadrži mnoge minerale i vitamine koji mogu prilično da pomognu našoj koži. Koristite koru od banane umesto skupih krema i drugih preparata protiv bora. Namažite predeo oko očiju i usana sa unutrašnjim delom kore i sačekajte da se osuši, pa isperite mlakom vodom.

3. Kao savršeno sredstvo za poliranje obuće
Takođe kora banane može da se koristi umesto skupih sredstava za poliranje kožnih cipela i sandala, ali i ostalih predmeta od kože, poput jakni i nameštaja. Jednostavno premažite predmet korom od banane pa dobro prebrišite pamučnom krpom. Sjaj je zagarantovan!

4. Kao dobar saveznik u kuhinji
Meso koje je generalno suvo, poput belog pilećeg, može dodatno da se osuši tokom pripremanja u rerni. Da se to ne bi dogodilo, preko stavite koru od banane - a vaše meso će biti sočno i mekano.

5. Kao sastojak koji hrani cveće
Nemojte bacati pare na đubriva i ostala sredstva koja hrane zemlju i cveće. Umesto njih, stavite koru od banane, iseckanu na komade na zemlju. Ovo uradite naročito ako imate povrće u bašti, jer će kora pomoći razvijanju plodova i odbraniće zemlju od štetočina, piše ženskimagazin.rs.