Tako to rade profesionalci: 10 saveta da vam tepih uvek bude BESPREKORNO ČIST!

Početak proleća mnogima je povod za veliko, temeljno čišćenje doma, a to sigurno uključuje i čišćenje tepiha. Vremenom, čak i uz redovito usisavanje i pranje, na tepihu mogu da se nakupe fleke i ostaci prljavštine, a Mark Tarboks, vlasnik kompanije "Best Carpet Cleaning Experts" dao je savet kako tepih održavati besprekorno čistim.

Neko je bio nevaljao..., foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Neko je bio nevaljao..., foto: Pixel-Shot/Shutterstock
.

1. Fleke od krvi nikada nemojte da ribate
Fleku od krvi nemojte odmah pokušavati da oribate jer će tako samo još dublje ući u tepih. Umesto toga, lagano tapkajte po mrlji s krpom, papirnim ubrusom ili sunđerom na koji ste naneli sredstvo za čišćenje. Na taj način sredstvo će upiti fleku.

Takođe, uvek tapkajte od spoljašnje ivice fleke prema sredini jer u suprotnom možete još više da isprljate tepih.

2. Gazirana vode deluje, ali uz pravilno korišćenje
Gazirana voda rešiće fleke od piva ili vina na tepihu, ali morate da znate kako da je pravilno koristite. Prvo, nanesite gaziranu vodu na čistu krpu i njom natopite mrlju da se upije. Ako fleka postane svetlija, ponovite postupak s još gazirane vode.

Ako to ne uspe, napravite mešavinu u razmeri 1:1 alkoholnog sirćeta i vode i sipajte je u bocu s raspršivačem. Poprskajte isflekano područje tim rastvorom i ostavite 10 do 15 minuta da se upije. Zatim pritisnite čist, suvi sunđer na to područje kako bi upio sredstvo za čišćenje i otopljenu mrlju. Po potrebi ponovite postupak dok fleka u potpunosti ne nestane.

Kad ste uklonili mrlju, isperite to mesto čistom, toplom vodom. Pređite četkom po tepihu kako biste niti tepiha vratili u pravilan smer. Na kraju, stavite nekoliko belih papirnih ubrusa na očišćeno područje i pritisnite ih s nečim teškim, poput knjige ili telefonskog imenika. Ubrusi će upiti vlagu iz tepiha; ostavite ih da stoje sve dok tepih ne bude suv, obično oko jedan dan.

3. Pena za brijanje za sve fleke
Pena za brijanje smatra se najboljim sredstvom za čišćenje svih vrsta fleka. Nanesite je direktno na mrlju i ostavite da deluje oko 30 minuta. Nakon toga istapkajte fleku sa suvom belom krpom. Na kraju poprskajte zamrljano područje s mešavinom alkoholnog sirćeta i vode u razmeri 1:1, te prebrišite suvom krpom.

4. Rešenje za žvakaću gumu
I žvakaća guma može da završi na tepihu, a rešenje za ovaj problem pronaći ćete – u zamrzivaču. Uzmite nekoliko kockica leda i pritisnite ih na zalepljenu žvaku 30 do 40 sekundi. Kada se žvakaća stvrdne pomoću kašike je podignite i makazama ili oštrim nožem isecite niti tepiha što bliže žvaćakoj gumi. Ukoliko isečete samo malo niti, to mesto se neće ni primetiti.

5. Deterdžent za sudove za masne fleke
Masne fleke teško je ukloniti s tepiha, ali tajna je u tome da koristite odgovarajuće sredstvo i tehniku. Nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova koje dobro otapa masnoće sipajte u čašu tople vode. Lagano promešajte kako bi se deterdžent rastopio. Rastvor sipajte u bocu s raspršivačem i njom natopite fleku. Zatim je istapkajte belom krpom ili papirnim ubrusom. U zavisnosti od veličine i starosti fleke, možda ćete ovaj postupak morati da ponovite više puta.

6. Stvrdnuti vosak uklonite pomoću pegle
Ako vosak sveće kapne na tepih brzo će se stvrdnuti i primiti za vlakna. Tarboks preporučuje da ponovno zagrejete vosak do polu-tečnog stanja kako biste ga uklonili. Belu krpu stavite preko pegle (bez korišćenja pare), a zatim pritisnite peglu na vosak dok se ne otopi. Nožem za maslac ostružite omekšani vosak.

7. Hidrogen peroksid za osušene mrlje od krvi
Za početak, osušenu fleku omekšajte s mešavinom vode i blagog deterdženta. Zatim nožem za mazanje ostružite mrlju s tepiha, što je više moguće. Na preostalu mrlju direktno nanesite hidrogen peroksid koji će u kontaktu s krvlju početi da peni. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim istapkajte belom pamučnom krpom ili papirnim ubrusima.

8. Organsko sredstvo za fleke od kućnih ljubimaca
Kućnim ljubimcima može da se dogodi "nezgoda" na tepihu, a Tarboks za takve fleke preporučuje korišćenje organskih sredstava, radije nego hemijskih. Sredstvo poprskajte direktno na mrlju, a verojatno ćete morati i malo da ribate kako biste u potpunosti uklonili fleku i miris.

Potom obrišite suvom belom krpom ili papirnim ubrusima. Sredstva za čišćenje bez toksičnih sastojaka mogu se koristiti i za odstranjivanje i drugih vrsta fleka, uključujući mrlje od kafe i umaka.

9. Uklanjanje bombona
Ako imate decu, velika je verovatnoća da će pre ili kasnije na tepihu završiti i slepljena bombona. Pokušajte prvo da je ostružete pomoću noža za mazanje. Zatim natopite sunđer vodom kojoj ste dodali blagi sapun pa pokvasite to mesto. Kad ste uklonili bombonu, pamučnom krpom ili papirnim ubrusima lagano pritiskajte zaprljano mesto kako bi se osušilo.

Važno je ukloniti sav šećer, u suprotnom to će mesto više privlačiti prljavštinu i smeće, napominje Tarboks.

10. Redovno dubinsko čišćenje čistačem na paru
Najbolji način da tepih održavate čistim, svežim i novim jeste da ga redovno dubinski čistite pomoću čistača na paru uz odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Kod takvog čišćenja koristi se jak pritisak koji prodire duboko u niti tepiha, a čistač će, zajedno s prljavštinom i smećem, iz tepiha ukloniti i sredstvo za čišćenje. Topla voda i para uspešno će odstraniti svaku prljavštinu, prašinu i ostatke masnoće te ostaviti tepih besprekorno čistim. Tarboks za domaćinstvo s četiri člana preporučuje dubinsko čišćenje tepiha na svakih šest meseci, prenosi Zadovoljna.hr.