Ispijanje kafe kod kuće - tradicija ili navika?

Oni koji imaju problema sa ustajanjem rano ujutro, na pomen reči “kafa“ iskaču iz kreveta, dok oni koji trenutno rade nešto ostavljaju sve i spremaju se za šoljicu ovog toplog napitka.

PR
kafa, foto: Dean Drobot/Shutterstock
kafa, foto: Dean Drobot/Shutterstock
.

Da li je navika ili je postalo tradicija, ali priprema kafe je oduvek imala poseban smisao. Cupkanje pored šporeta dok voda ne provri, pa malo šećera ko voli, i kafe taman koliko treba za pravi užitak, makar i za „srk s nogu“.

Buđenje uz prvu jutarnju kafu

Već odavno nam je ponestalo dovoljno vremena za pripremu stare dobre „turske“ kafe i uživanje uz nju. Danas svi žure. Pa tako je i jutarnje ispijanje kafe poprimilo novi oblik. Tokom radne nedelje često se kafa „samo srkne“ na brzinu ili se juri do najbližeg kafića da se uzme jedna za uz put. Ipak, vikend se budno čeka kako bi se uživalo na miru u svakom gutljaju ovog magičnog napitka.

Mnogi danas upravo kako bi nadoknadili izgubljeno vreme ili odustaju od prve jutarnje kafe ili se mnogo češće okreću modernim aparatim kafu. Aparat za kafu nam pomaže da nadoknadimo izgubljeno vreme i da na miru uživamo uz jutarnju kaficu bez potrebe za žurbom.

Pripremite kafu kao iz kafeterije uz pomoć aparata za kafu

Danas gotovo da i nemamo vremena da uživamo u stvarima koje volimo, poput druženja uz dobru kaficu, bila da je u pitanju jutarnja ili popodnevna kafa. Aparat za kafu koji se danas nalaze na tržištu su tu da nam pomognu da uživamo u svakom gutljaju kafe, nadoknađujući izgubljeno vreme u komforu našeg doma.

Ali tajna dobre kafe nije samo u vrsti kafe koju volimo da pijemo, veoma bitnu ulogu igra i sam odabir aparat za kafu kao i kapsula za kafu. Uz njihovu pomoć sama priprema je postala mnogo brža i jednostavnija, a kafa koju pijemo je postala mnogo ukusnija.

Ustvari, u zavisnosti od toga koju kafu volimo da pijemo, trebali bi za našu kuhinju da biramo i sam model aparata za kafu. Mnogi vole kafu jakog, intenzivnog ukusa i za njih je najbolji izbor aparat za kafu koji od dodataka ima ugrađen mlin za mlevenje kafe. Oni koji vole da uživaju u napicima poput kapućina bi trebali da biraju aparate za espresso kafu koji dolaze uz dodatke za obradu mleka. A gotovo svi današnji aparati imaju kao jednu od opcija i pripremu dve šoljice kafe istovremeno, tako da kod kuće nema čekanja u redu za kafu. Za one koji jednostavno uživaju u svakom obliku kafe praktično je da odabera apart za kafu koji kojisti kapsule za kafu. Na tržištu postoje kapsule za kafu najrazličitijih ukusa, od kapućina, jakih kafa, čokoladnih, karamelizovanih ili voćnih nota.

Kao što je rečeno, današnje tržište aparata za pripremu ovog čudesnog napitka je ogromno i ima za cilj da zadovolji i najzahtevnije ljubitelje kafe. Mnogi od ovih aparata imaju različite dodatke i opcije koji će vam pomoći pri pripremi same kafe i različitih napitaka od kafe. Kada se odlučite za kupovinu nekog od aparata za pripremu epsresso kafe, trebali bi ste obratiti pažnju na ove dodatke, ali za koji god od ovih uređaja da se odlučite, sigurno će vam pružiti komfor koji do sada niste imali.