Ovu STVAR svi koristimo u KUHINJI, a može dovesti do TROVANJA!

Nova studija još jednom ukazala da vodimo računa o higijeni.

kuhinja, foto: Bisual Photo/Shutterstock
kuhinja, foto: Bisual Photo/Shutterstock
.

Ponovna upotreba kuhinjskih krpa stavlja porodice u rizik od trovanja hranom, tvrdi nova studija. Sloj bakterija otkriven je na 100 krpa tokom mesec dana eksperimenta naučnika Univerziteta Mauricijus. Istraživači su otkrili rast bakterija na 49 krpa, sa više od trećine njih bilo je pozitivno na koliformne bakterije, grupu kojima pripada Ešerihija koli.

Studija je pokazala da je razvoj Ešerihije bio verovatniji na krpama koje su ostavljene da stoje vlažne u kuhinji, dok su koliformne i bakterije stafilokokus aureus pronađene u većoj količini u kućama sa “nevegetarijanskom ishranom”.

Takođe, otkriveno je da su kuhinjske krpe u domovima u kojima žive velike porodice i onim siromašnijima imale veće količine bakterija.

"Naša studija pokazuje da su sastav porodice i higijenske prakse u kuhinji uticale na nivo mikroba na kuhinjskim krpama. Takođe smo otkrili da su ishrana, način korišćenja i vlažnost kuhinjskih krpa veoma važni u podsticanju rasta potencijalnih patogena odgovornih za trovanje hranom", istakla je dr Sušila Birandžija Hurdojal sa Univerziteta Mauricijus.

Istraživači su rekli da je do prisustva Ešerihije koli na nekoliko krpa u studiji verovatno došlo fekalnom kontaminacijom, što ukazuje na to da su nehigijenske prakse u kuhinji široko raširene. Ukupno je 37% krpa korišćenih u eksperimentu imalo rast koliformnih bakterija, 37% je bilo pozitivno na Enterokoke, a 14% na stafilokokus aureus.

Naučnici su zaključili da je upotreba jednokratnih papirnih ubrusa u kuhinji higijenskija, piše srbijadanas.com.

"Podaci pokazuju da su nehigijenske prakse tokom rada sa nevegetarijanskom hranom uobičajene u kuhinji. Vlažne krpe i višenamenska upotreba kuhinjskih krpa nisu nešto što treba ohrabrivati. Velike porodice sa decom i starijim osobama moraju biti posebno predostrožne", dodala je Hurdojal.

Koliformne bakterije mogu uzrokovati niz stanja kod ljudi, od grčeva u stomaku, povraćanja i groznice do ozbiljnijih poput upale pluća i respiratornih oboljenja, podseća “Indipendent”. Stafilokokus aureus bakterije mogu dovesti do oboljenja koja ugrožavaju život, poput meningitisa, bakterijemije i sindroma toksičnog šoka.