Dom i porodica

Unesite ih u svoj dom, prizovite proleće: Ove 3 biljke donose SREĆU, LJUBAV i ZDRAVLJE!

Proleće pred nama je idealno da se nove biljke unesu u naš život i životno okruženje.

16.03.2021. - 09:45h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Africa Studio/Shutterstock

Čudotvorne biljke omiljene su na spisku svih koji u svoj dom žele da unesu pozitivnu energiju, privuku sreću, ljubav, prijateljstvo i zdravlje. Zaboravljene legende i knjige otkrivaju nam zanimljive priče o skrivenoj nameni biljaka sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Predstavljamo vam tri biljke za vašu baštu ili dom, koje možete sami da posadite ili ih poklonite prijateljima i na taj način u svoj život prizovete dobro zdravlje, sreću i snagu!

Lale

Doprinose blagostanju i bogatstvu. Lale su se nekada koristile za razmenu, odnosno plaćanje drugih dobara. Potiču iz Turske, a krajem 16. veka su stigle u Holandiju koja ih je kultivisala i danas se smatra zemljom lala, pa je stanovnike ove zemlje u 17. veku zahvatila prava lalomanija - svi su želeli da ih sade i neguju. Za lalama je ludovao i francuski kralj sunca, Luj XIV.

Bršljan

Ova lekovita biljka pomaže u prevenciji bolesti i poklanja se za ozdravljenje i rehabilitaciju, a najbolje deluje kod problema sa bubrezima i žuči, kašlja i iritacija na koži. Ne pije se u obliku čaja jer je otrovan, ali se zato listovi mogu staviti na kurje oči i nakon 48 sati bezbolno ukloniti.

Legenda kaže da su Tristan i Izolda sahranjeni na suprotnim krajevima crkve, ali su se dva bršljana koji su počeli da rastu pored njihovih grobova ponovno spojili na krovu.

Karanfil

Ovaj biljka i cvet smatra se simbolom ljubavi, prijateljstva i plodnosti. U literaturi se crveni karanfili često povezuju sa ljubavlju, a smatra se da njihova prisutnost podstiče strast, zajedništvo i blagostanje. Poklanja se za veridbe, prenosi Magazin Novosti.