Deca koja odskaču po visini od svojih vršnjaka mogu gubiti samopouzdanje: Pomozite im!

Visina... Deca na nju previše obraćaju pažnju. Ako su niži ili viši od vršnjaka, oni zaista mogu izgubiti samopouzdanje i osećati se loše u svojoj koži. Pomozite im!

Zašto nisam viša, foto: Monkey Business Images / Shutterstock
Zašto nisam viša, foto: Monkey Business Images / Shutterstock
.

Deca koja su niža ili viša od svojih vršnjaka mogu se osećati manje vredno. Ukoliko vam se dete požali na svoj izgled,a vi niste sigurni šta da kažete, znajte da ne morate imati rešenje.

Nekada je dovoljno da razumete. "Osećaš se loše jer si niži/viši od drugara. Žao mi je što ti to teško pada", odličan je uvod u razgovor.

Važno je da detetu date do znanja da još uvek raste, i da naprosto svi imamo neki svoj tempo.

Nakon što ste završili prvi korak - saslušati i razumeti dete, pogledajte kako da mu pomognete da se oseća bolje po pitanju svoje visine.

Istaknite potencijalne uzore

Ako se devojčica oseća loše jer je najviša u odeljenju, podsetite je na neku divnu poznatu ličnost, poput Tejlor Svift, koja je visoka skoro 180 cm. Dečaci sigurno neće ostati ravnodušni kada im kažete da takva zvezda, poput Harija Potera, nije uopšte mnogo visoka.

Sigurno ćete im povećati samopouzdanje.

Ispratite suptilne znake

Dete vam možda neće reći da se oseća loše zbog svoje visine, ali postoji mogućnost da po govoru tela to primetite. Deca koja su visoka mogu se saginjati i grbiti kako bi bila bliža proseku.

Važno je da ih uverite da visina uopšte nije bitna. Objasnite im da ne postoji tako nešto poput idealne visine. Svaka različitost ima svoju prednost. Visoka deca mogu dalje skočiti, ali niža deca brže trče.

Vežbajte odgovor na tuđe komentare

Ukoliko vašem detetu ne prijaju komentari, poput: "Izgledaš kao da ideš još u vrtić" ili "Vau, visok si kao moja mama", pripremite odgovor. U zavisnosti od detetove ličnosti, možete ga naučiti da to primi kao kompliment i da se zahvali drugaru što je to primetio. Možda nekom detetu više prija sarkazam i odgovor: "Pa šta?"

Važno je, ipak, da naglasite da drugari nemaju uvek nameru da uvrede.

Važno je da znate

Sada, kada ste svesni koliko je dete osetljivo na temu visine, nemojte ga porediti sa sobom. Visoko dete možda ne želi da čuje da će uskoro biti vaše visine.

Nemojte pokušavati ni da pogodite koliko dete godina ima samo na osnovu toga koliko je visoko.

Takođe, imamo jednu molbu. To što je dete visoko, ne znači da je starije. Nemojte misliti da je nezrelo, ono ima godina koliko ima, bez obzira na visinu.

Izvor: yumama.com