Dom i porodica

SUPER-TRIK: Šta uraditi kad vam crvena majica oboji beli veš?

Iako se jednog dana svi slatko smejemo ovakvim situacijama, u trenutku kada ofarbamo omiljenu majicu, sigurno nam nije do smeha. Srećom, postoji rešenje!

07.03.2021. - 09:46h
veš, veš mašina
foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Nije teško "zaturiti" tamniji odevni predmet u moru belog veša. Crvena čarapa ili majica najčešće su "predmet-krivac" za epilog ružičastog veša, što je većini muškarca prava noćna mora, ali svima se dogodi bar jednom u životu.

Zašto se to događa?

Do ovakvih nezgoda dolazi zato što većina odeće jarkih boja otpušta deo boje na visokim temperaturama. To je pogotovo slučaj s novom odećom. Zato je dobro šarenu garderobu uvek odvajati, posebno na tamnije i svetlije šareno i tako ih prati.

Šta možete učiniti?

Ali, kada vam se ovo dogodi, najprije proverite etiketu. Ako piše da se predmet ne sme izbeljivati, zaobiđite ga. Taj znak izgleda kao trougao sa oznakom X preko njega. U većini slučajeva beli veš od 100% pamuka (posteljina, peškiri, donji veš...) podnose izbeljivanje. Potopite obojen odevni predmet u vodu u koju ste dodali malo izbeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovno na brzom programu i uključite duplo ispiranje, piše 24sata.hr.

Ako se radi o osetljivoj odeći koja ne podnosi izbeljivač - u sledeće pranje dodajte "papiriće za hvatanje boje". U pregradu za prašak možete staviti i tečnost za uklanjanje mrlja i ponovno oprati veš kao i inače.