OVIH 6 SIGNALA NAGOVEŠTAVAJU DA ĆE FRIŽIDER DA "CRKNE": Dobro ih zapamtite da ne biste morali iznenada da kupujete novi!

Ako imate frižider već nekoliko godina, i nije imao veće kvarove, verovatno ste sigurni da će potrajati još godinama bez ikakvih problema.

Koji su to nagoveštaji kvara?, foto: New Africa/Shutterstock
Koji su to nagoveštaji kvara?, foto: New Africa/Shutterstock
.

Ali, postoje suptilni signali koje vam frižider šalje a koji najavljuju da će uskoro otkazati poslušnost i prestati da radi, zbog čega ćete morati da izdvojite novac za novi! Prepoznajte ih na vreme, jer neki od njih mogu i da se lako otklone!

Hrana vam se kvari

Iako je još uvek u okviru roka trajanja, hrana vam se kvari. Ako je temperatura u frižideru idealna, moguće je da je problem u vratima. Gumeni deo na ivicama morao bi da može čvrsto da se spoji, a važno je i da ga održavate i da stalno bude čist. Zamena gume je daleko jeftinija od kupovine novog frižidera.

Zamrzivač vam je previše hladan

Idealna temperatura zamrzivača varira u zavisnosti od proizvođača, pa pogledajte na uputstvu kolika je preporučena. Ako je temperatura koju izmerite niža, moguće je da frižider i zamrzivač ne rade kako bi trebalo. Primetićete i da se stvaraju sneg i kristali leda kao naslage. I ovde će rešenje biti da dobro proverite gumu na vratima, da biste bili sigurni da nigde ne pušta topao vazduh.

Čujete ga kako radi

Frižideri inače nisu potpuno nečujni, ali ako vam se čini da odjednom motor čujete iz svakog dela stana, moguće je da je pri kraju radnog veka. Preteran rad motora će vam povećati i račun za struju.

Zadnja strana je topla

Da, zadnja strana frižidera je inače toplija od prednje, ali ne bi smela da bude zabrinjavajuće topla. Više problema mogu da izazovu da se navoji na zadnjem delu zagrevaju, među njima su i nečistoća i loša ventilacija u kuhinji. Prva linija odbrane biće da zadnji deo frižidera očistite i po mogućstvu usisate kako biste otklonili prašinu.

Raste vam račun za struju

A zakleli biste se da potrošnja nije veća u ostatku stana. Ako neki deo frižidera ne radi kako bi trebalo, odraziće se na kondenzator, ventilatore i termostat koji će potom trošiti više energije. 

Unutra su kapljice vode

Na vratima ili zadnjoj strani unutrašnjosti frižidera vidite kapljice kondenzacije, to može biti znak da se frižideru bliži kraj životnog veka. Znaćete da su problem vrata ako probate test s novčanicom ili listom papira. Zatvorite vrata frižidera "preko" nje tako da pola ostane unutra, a pola napolju. Ako ispadne, vrata ne rade kako bi trebalo, piše Mondo.