Dom i porodica

Kako očistiti rernu bez hemikalija? Potrebna su vam samo dva vrlo jeftina sastojka!

Otvorili ste rernu i odmah zažalili? Bez brige, postoji jednostavan način da je očistite bez udisanja hemikalija.

01.03.2021. - 09:00h
Da blista bez hemikalija!
Da blista bez hemikalija!foto: Africa Studio/Shutterstock

U nastavku saznajte kako jednostavno da očistite rernu bez korišćenja sredstava koja su puna toksina, a ako ste ikada pogledali šta se sve u tim proizvodima nalazi, sigurno niste bili oduševljeni. Ne samo da određeni sastojci mogu negativno da utiču na vaše zdravlje, već sasvim sigurno uništavaju i okolinu.

Da ne dužimo, evo kako možete da očistite svoju rernu jednostavno i prirodnim sredstvom.

Prvi korak:

Rernu morate prvo da zagrejete ili je čistite nakon što ste nešto u njoj pekli, jer će se tako lakše ukloniti masnoće.

Drugi korak:

U posudu koja može da stane u rernu, sipajte itar vrele vode, dve kašike sode bikarbone i jedan limun (prepolovljen i isceđen). 

Treći korak:

Posudu stavite u rernu i zatvorite vrata. Ostavite tako barem sat vremena. Para od tečnosti koju ste pripremili, opustiće sve masnoće i naslage prljavštine.

Četvrti korak:

Kada vidite da se u rerni stvorila para, prebrišite mokrom i nežnom krpom vrata i unutrašnjost, nekoliko puta isperite krpu.

Peti korak:

Možda će vam trebati sunđer kako biste očistili rešetke i gornji deo rerne. Ako vam se čini da ipak treba uložiti malo više truda, kako bi vam rerna blistala, potopite rešetke u posudu s vrelom vodom, malo sode bikarbone i vinskog sirćeta, te ostavite da stoji u njoj tokom noći.

Šesti korak:

Pre nego što ponovo upotrebite rernu, obavezno je celu dobro prebrišite čistom, mokrom krpom.

Savet za kraj bi bio: redovno čistite rernu kako ne biste morali da ulažete puno vremena i truda da je ponovo dovedete u red, piše Ordinacija.